Hoppa till huvudinnehåll

Hästräddningsövning med rökdykning och nödgrimma

Man i brandutrustning leder beige häst
Anton Beijar övar hästräddning med stoet Medina. Man i brandutrustning leder beige häst Bild: Yle/ Mira Bäck häst,Borgå,Tolkis FBK

På måndagen övade Tolkis FBK på att rädda stora djur ur en brand. Med sig hade de sina österrikiska gäster och som övningshäst fungerade det lugna stoet Medina. Hon bryr sig inte om rökdykarutrustningens väsande så länge det finns grästuvor inom räckhåll.

Det är en liten men ivrig grupp ungdomar som samlats på Borgå ridstall. I en box står stoet Medina och väntar på att få grimman påsatt. Sedan leds Medina en sväng ut ur stallet och in igen. På vägen skulle hon helst ha velat nafsa i sig en grästuva eller två, men istället bjuds hon på morötter.

En grupp med människor i färggranna kläder inne i ett stall
Den österrikiska gruppen stannar en vecka i Finland. En grupp med människor i färggranna kläder inne i ett stall Bild: Yle/ Mira Bäck Tolkis FBK

Den här veckan har Tolkis FBK besök av en grupp ungdomar från den frivilliga brandkåren i Wells, Österrike. Förra året var ungdomarna från Tolkis FBK på besök i Wells efter att ha vunnit tävlingen Rescue Race. Nu är det dags för dem att åtgärda generositeten.

- Gästerna kom igår. I dag har vi gått en rundtur på räddningsverket i Harabacka. Nickby-Kyrkoby FBK var också där och demonstrerade räddning av stora djur, vilken är deras specialitet. Vi fick öva att sätta grimman på en konstgjord häst och nu är det dags att öva med en riktig, säger Charlotta Beijar från Tolkis FBK.

Gasmasken på

Idén med dagens övning är alltså att få en häst ut ur stallet i en nödsituation.

Det är dags att öka på svårighetsgraden. Anton Beijar tar på sig rökdykarutrustning utanpå sin blå dräkt: En mask som han andas i med ett väsande ljud, en stor luftflaska som fästs på ryggen och en hjälm på huvudet.

Man hjälper man i brandmansutrustning att ta på gasmask.
Ulf Erik Haglund hjälper Anton Beijar med rökdykarutrustning. Man hjälper man i brandmansutrustning att ta på gasmask. Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,Tolkis FBK

Sedan upprepas proceduren. Anton Beijar går lugnt in till hästen, trär på stoet grimman och leder ut henne. För att inte skrämma hästen med det väsande andningsljudet koncentrerar sig Beijar på att andas i en lugn takt.

- Hästen kan bli skrämd av den gula hjälmen eller av masken och ljudet den ger upphov till, säger Charlotta Beijar. Hon är mamma till Anton och hjälper till inom Tolkis FBK.

Bra att öva

Allt går ändå bra och Medina går lugnt ut en sväng på gården och in tillbaka i sin box.

I en verklig situation skulle det förstås vara mycket svårare att hålla det stora djuret lugnt, men just därför är det viktigt att öva på förväg. Att få på grimman snabbt kräver en del vana.

Man i brandutrustning leder häst, kvinna i rött fotograferar
Hästen Medina oroas inte av konstiga ljud eller saker. Charlotta Beijar fotograferar paret. Man i brandutrustning leder häst, kvinna i rött fotograferar Bild: Yle/ Mira Bäck Tolkis FBK

Dessutom behövs sinnesnärvaro nog att också i en nödsituation själv hålla sig lugn så djuret inte blir oroligt och får panik.

- Det var ganska spännande, någonting jag aldrig testat tidigare, att ta ut en häst ur stallet med all den här utrustningen på, säger Anton Beijar.

Han är lite överraskad av hur lugn Medina var.

- Hästen var jättelugn, mest för att jag själv var lugn. Det är viktigt att inte göra några hastiga rörelser.

Provisorisk grimma

Anton Beijar rider på stallet och berättar att han också ridit Medina någon gång.

- Vi är nog ganska bekanta med varandra.

Thomas från den österrikiska gruppen tycker också att det är intressant att se hur hästen reagerade på Beijars utrustning. Dessutom har han lärt sig något nytt.

- Nu kan jag också sätta en grimma på en häst, säger han.

Pojke leder häst in i stallet
Här demonstreras nödgrimman. Pojke leder häst in i stallet Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,Tolkis FBK

Beijar tar av sig utrustningen. Nu ska gruppen pröva på att göra en nödgrimma.

- Det är inte alltid som det råkar finnas en riktig grimma nära i en nödsituation, påminner Ulf Erik Haglund från Tolkis FBK.

Haglund plockar upp ett långt rep han hittat i stallet. Repet träs som en ögla över hästens huvud och runt mulen. Sedan får Anton Beijar och några av de österrikiska ungdomarna turvis leda hästen ut ur stallet och in igen.

Repet fungerar riktigt bra, också då Anton måste dra Medina åt sidan från gräset som igen fångat hennes intresse.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland