Hoppa till huvudinnehåll

Kattungar dog i plastpåse som dumpats vid vägkanten

Två kattungar på ett fönsterbräde.
Kattungarna på bilden är inte samma kattungar som nämns i artikeln. Två kattungar på ett fönsterbräde. Bild: Mostphotos/Viktor Golovanov kattunge

När en förbipasserande person öppnade en plastpåse som låg vid kanten av riksväg 8 möttes han av en chockerande syn. Inuti påsen drog en fluffig kattunge sitt sista andetag.

Kattungen var inte ensam i påsen. Med i påsen fanns också dess fem syskon som redan tidigare avlidit.

Kattungarna hade varit i påsen många timmar. Soppåsen, som fällts i närheten av Letala, hade enligt vittnen stått där många timmar.

Nu har Katariina Kuusisto, som känner personen som tittade in i påsen, gjort en efterlysning på Facebook.

Personerna som kommenterat efterlysningen har tillsammans fått ihop en summa på 1 400 euro som erbjuds personen som kan ge ett avgörande tips i fallet.

Tipsen kommer att föras vidare till polisen.

Hjälp finns att få

Kattungarna var gråvita och ungefär en vecka gamla.

Livsmedelssäkerhetsverket Evira håller som bäst på att undersöka dödsorsaken.

Oavsett hur de dog var det ett grymt sätt att dö. Det finns andra sätt att göra sig av med kattungar som man inte vill ha.

Djurskyddsföreningar hjälper med att hitta nya hem åt katter. Alla föreningar har inte utrymmen för katter, men kan ändå bidra med lösningar.

- Vi gör det här jobbet vid sidan om våra andra jobb. Men vi är många som skulle erbjuda katter ett hem, säger Pauliina Hämäläinen på djurskyddsföreningen i Nystadsregionen.

- Vi ger råd och hjälper. Man kan också kontakta oss anonymt om det behövs. Oavsett vad så ska inte något djur få överges i en plastpåse.

Katariina Kuusisto som söker gärningsmannen skulle ha hoppats att kattungarna ens skulle ha fått en chans att leva.

- Om man ska överge katter, sätt dem ens i en kartonglåda som har lufthål. Om man lämnar en låda i närheten av ett djurskyddshem så sköter nog någon om dem. Jag kan bara inte förstå det här.