Hoppa till huvudinnehåll

Längdåkaren Dyvik om sina panikattacker: ”Jag har kraschlandat en aning”

Anna Dyvik ler.
Anna Dyvik vill att andra med liknande problem ska våga fråga efter hjälp. Anna Dyvik ler. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Anna Dyvik

Anna Dyvik var full av glädje efter världscuploppet i La Clusaz, men fick ändå två panikattacker på natten. Jag sprang in i en garderob och slog mig, skriver Dyvik, som vill tala öppet om mentala problem.

Jag har kraschlandat en aning. Så inleder Anna Dyvik sitt blogginlägg om panikattacker: ”Andas andas andas.

Varför valde hon att skriva det?

– När jag får panikattacker känner jag mig superensam, och har känt mig så ensam de senaste dagarna. Jag har tänkt ”vad är det för fel på mig, varför mår andra så bra när jag mår så himla dåligt”. Sen hoppas jag också att det kan hjälpa andra, säger Dyvik till Expressen.

Anna Dyvik sitter på en trappa och ler.
Dyvik vill visa att hon har det tufft, trots de ständiga leendena. Anna Dyvik sitter på en trappa och ler. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Anna Dyvik

Sprang iväg från sängen efter tävling i världscupen

Dyvik är ett av Sveriges största skidlöften. I vintras vann hon två guld i USA och blev uttagen till VM-truppen. Men längdåkningslivet har inte varit en dans på rosor för 22-åringen.

Hon har varit utbränd fysiskt och psykiskt.

Dyvik skriver att hon mår bättre än tidigare år, men ångesten bubblar fortfarande upp, oftast på nätterna. Hon berättar om natten efter världscuptävlingen i La Clusaz.

– Jag var så glad så jag trodde jag skulle spricka. Den natten fick jag två panikattacker varav en gång springer jag in i en garderob och slår mig. (Om man tittar på bilder från dagen efter när jag åker stafetten så ser det ut som att jag har börjat med sån där contouring men det är ett blåmärke jag har på kinden och en fläskläpp.

Det känns äntligen som att det kommer ikapp och att jag får landa och vila.

Har fått hjälp

I dagsläget är sömnattackerna inte lika kraftiga som tidigare, till viss del tack vare den mentala hjälp Dyvik fått. Tidigare valde hon att vända ryggen till problemen, det fungerade inte.

– Jag är inte en sådan person som kan strunta i eller glömma något eller någon, det skaver så in i helvete och till slut kraschar jag. Det har jag lärt mig nu. Än en gång. Allt mitt inre måste vara lika mycket på det yttre. Så är det bara.

Dyvik i skidspåret med tävlingsdräkten på.
Dyvik har nått framgång i spåret – men utanför tävling har hon haft det tufft. Dyvik i skidspåret med tävlingsdräkten på. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Anna Dyvik

En del av problemen finns fortfarande kvar. Dyvik skriver att hon känt sig trött och negativt inställd under sommaren och det har varit tufft att stiga upp ur sängen på mornarna.

– MEN jag känner mig faktiskt lättad nu för första gången på länge. Det känns äntligen som att det kommer ikapp och att jag får landa och vila.

Dyvik hoppas på att andra som lider av panikångest ska ta hjälp och prata om problemen. Dyviks familj och pojkvän har varit till stor hjälp.