Hoppa till huvudinnehåll

Lättare att ansöka om boendeparkering i Helsingfors i höst

Parkeringsplats i Arabia.
Det ska bli lättare att ansöka om en boendeparkeringsplats i Helsingfors i höst. Parkeringsplats i Arabia. Bild: Cecilia Heikel/Yle parkering

Från och med i höst blir det enklare att ansöka om förlängt tillstånd till boendeparkering. Ansökan kommer nämligen då att kunna göras elektroniskt.

För tillfället måste de som önskar förlänga sina parkeringstillstånd göra det vid stadens kundtjänst. Där kan de också göra andra ändringar som gäller parkeringsplatsen.

– Ur parkeringsplatsinnehavarnas synvinkel förenklas ansökningsprocessen avsevärt. De kommer inte att behöva ta sig till stadens kundtjänstkontor utan kan sköta sina parkeringsplatsrelaterade ärenden hemma på nätet, säger Oskari Rantanen som är projektchef på Helsingfors stads stadsmiljösektor.

Med en kod som parkeringsplatsinnehavarna får kan de alltså köpa förlängt parkeringstillstånd via Helsingfors stads hemsidor. Priserna kommer vara de samma som förut. Vid flytt eller bilbyte går det också att ansöka om ny plats eller parkeringstillstånd för den nya bilen elektroniskt.

Parkeringsplats kan för tillfället köpas för minst en och max tolv på varandra följande månader. Så kommer det också att vara i fortsättningen.

Ur parkeringsplatsinnehavarnas synvinkel förenklas ansökningsprocessen avsevärt. De kommer inte att behöva ta sig till stadens kundtjänstkontor utan kan sköta sina parkeringsplatsrelaterade ärenden hemma på nätet.― Oskari Rantanen, projektchef på Helsingfors stads stadsmiljösektor.

Hittills har de som årligen betalar för sin plats fått en räkning hemskickad före tillståndet upphör. De har kunnat köpa förlängt tillstånd genom att betala den årliga räkningen. Därmed har de inte behövt ta sig till kundtjänsten för att sköta ärendet. Rantanen säger att det här systemet antagligen kommer att fortsätta ett tag till men att planen är att alla parkeringplatsinnehavare i fortsättningen ska kunna ansöka om förlängt tillstånd elektroniskt eller vid kundtjänsten.

Staden planerar också att i framtiden avskaffa de fysiska parkeringstillstånden som placeras vid bilrutan.

– Parkeringstillstånden är egentligen onödiga eftersom det redan går att kontrollera dem elektroniskt från vårt system. Därför kommer vi att avskaffa de fysiska parkeringstillstånden inom några år, säger Rantanen.

I framtiden kommer också helt nya parkeringstillstånd att kunna köpas elektroniskt på stadens hemsidor.

– När det här blir aktuellt är ännu inte säkert men nästa projekt är hur som helst att ha ett elektroniskt system där invånare också kan ansöka om helt nya parkeringstillstånd, menar Rantanen.