Hoppa till huvudinnehåll

Microsoft lägger Paint på hyllan

En klassisk paint teckning, olika färgade cirklar och texten "Hej då paint"
En klassisk paint teckning, olika färgade cirklar och texten "Hej då paint" Bild: Yle/Björn Karlsson konst,Microsoft Paint

Det kanske mest klassiska bildbehandlingsprogrammet genom tiderna har lagts på listan över program som inte längre utvecklas och kan försvinna.

Efter en uppdaterad lista över vilka program som kommer att finnas i nästa version av Microsofts senaste operativsystem står det klart att klassikern Paint kan försvinna.

Istället för Paint som medföljande bildbehandlare kommer det att ersättas av det nya Paint 3D, ett program som förutom enkelt editerande även klarar av att hantera 3D-modeller. Paint 3D har utvecklats på sidan av Paint och är sitt helt egna program.

Ett klassiskt konstverk i Microsoft paint
Vem har inte gjort ett liknande konstverk någon gång? Ett klassiskt konstverk i Microsoft paint Bild: Yle/Björn Karlsson Microsoft Paint

32 års trogen tjänst

Paint dök först upp redan 1985 i Windows 1.0. Det klarade då bara av monokroma bilder, och kunde inte ens spara i det numera vanliga jpg-formatet.

Tidig version av Microsoft Paint
Enkelt men kraftfullt redan från början Tidig version av Microsoft Paint Microsoft Paint

Trots att Paint alltid har varit simpelt och långt ifrån den mest avancerade bildbehandlaren, har det för många varit en av de första stegen i digital bildbehandling.

Populärt för pixelart

Paints rudimentära bildbehandling har gjort att det ofta använts för pixelart. En lågupplöst konstform där allt målas fram punkt för punkt. Det finns många imponerande alster att hitta på nätet, och även hela spel har fått all sin grafiska design gjord pixel för pixel i just Paint.

Ett snöigt landskap ritat med Pixelart
Ett snöigt landskap ritat med Pixelart Bild: Felix Eliasson Pixelkonst,Felix Eliasson
Ett pixelartkonstverk av en dödskalle
Ett pixelartkonstverk av en dödskalle Bild: Felix Eliasson Pixelkonst,Felix Eliasson

Framtiden för Paint är lågupplöst

Microsoft har lagt Paint under kategorin program som "inte är under aktiv utveckling och kanske försvinner i framtida versioner".

Microsoft har länge förlängt stöd för gamla versioner av program och operativsystem, så det här betyder inte att den gamle trotjänaren försvinner omedelbart. Men det är en indikator på att nya tider nalkas.

Läsarnas bilder

Har du också varma minnen av Paint? Har du kanske kvar några bilder? Eller vill du bara visa upp dina färdigheter?
Länka din bild i kommentarerna eller maila in till x3m.web@yle.fi, så visas kanske också din bild här!

A picture of a car in paint
Konstverk av Herman Karlsson, 29 år. A picture of a car in paint Microsoft Paint,konst
En drake ritad i Microsoft Paint
En drake, ej färdigställd av Erik Lumme, men extremt ambitiöst! En drake ritad i Microsoft Paint Bild: Erik Lumme Microsoft Paint,drakar
Satirbild av Donald Trump ritad i Paint
Gunnar Högnäs använder Paint för att göra bland annat satir. Satirbild av Donald Trump ritad i Paint Bild: Gunnar Högnäs Microsoft Paint,Donald Trump


Källa: The Guardian