Hoppa till huvudinnehåll

Sverige ska se över regler för utkontraktering på grund av IT-skandal

Sveriges statsminister Stefan Löfven höll presskonferens om IT-skandalen den 24 juli 2017.
Stefan Löfven höll presskonferens om IT-skandalen den 24 juli 2017. Sveriges statsminister Stefan Löfven höll presskonferens om IT-skandalen den 24 juli 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Stefan Löfven,Socialdemokraterna (Sverige),Sveriges statsminister,Sverige,skandaler

Sveriges statsminister Stefan Löfven säger att landet ska se över sina riktlinjer för utkontraktering på grund av den IT-skandal som drabbat Transportstyrelsen.

Stefan Löfven höll en presskonferens på måndagseftermiddagen med anledning av den IT-skandal som svenska medier rapporterat om i helgen.

- Min prioritering sedan jag fick kännedom om fallet har varit att säkerställa att skyddvärdig information säkras, sade Löfven, och kallade igen det inträffade för ett haveri.

År 2015 lät Transportstyrelsen tekniker i Tjeckien, som inte var säkerhetsprövade, ta hand om känslig och sekretessbelagd information. Överlämnandet av informationen skedde då Transportstyrelsen utkontrakterade sin datadrift till IBM.

Varken Säpo eller Transportstyrelsen hade därmed kontroll på exakt vem som hade tillgång till informationen.

Löfven säger att han själv känt till läckan sedan januari i år.

Vidtagit åtgärder

Löfven räknade upp ett antal åtgärder som regeringen och andra myndigheter vidtagit för att att undvika att misstagen ska upprepas.

Bland annat har Transportstyrelsen och Säkerhetspolisen sedan år 2015 arbetat med att säkerställa detta, sade statsministern.

Dessutom kommer regeringen att göra det svårare att utkontraktera vissa funktioner.

- Det kan ske på olika sätt, till exempel genom en tillståndprövning av myndigheternas önskan om att utkontraktera verksamhet. Bakom händelserna i Transportstyrelsen ligger en lång tid av privatisering och outsourcing, sade Löfven.

"Relevanta delar" byts ut

Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren avgick i januari i år på grund av skandalen.

Under presskonferensen meddelade Löfven att "relevanta delar" av Transportstyrelsen ska bytas ut.

Löfven sade också att han ska samla de övriga partiledarna för att ge dem ytterligare information om fallet.

Flera partiledare i Sverige har sagt att de är öppna för en misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar i den svenska regeringen.

Läs mera:

Känslig it-skandal kan leda till regeringskris i Sverige

Flera partiledare i Sverige är öppna upp för en misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar i den svenska regeringen. De senaste dagarna har rapporter om att känslig information från landets transportstyrelse kommit i utländska händer dominerat det svenska nyhetsflödet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes