Hoppa till huvudinnehåll

Tall Ships är inte allt – nu börjar sommarens supervecka i Åbo

Måns Zelmerlöw vann Melodifestivalen.
På fredag uppträder Måns Zelmerlöv på DBTL. Måns Zelmerlöw vann Melodifestivalen. Bild: EPA / TT / MAJA SUSLIN melodifestivalen 2015

På söndagen avslutades årets möjligen största evenemang i hela landet, alltså Tall Ships Races. Med det är det ändå inte slut på evenemangen eller för den delen regattorna i Åbo. Denna vecka är det dags för fyra av sommarens stora evenemang.

På onsdag kommer 6 500 folkdansare från hela Europa till Åbo. Då börjar Europeaden som är Europas största evenemang för folkdans och folkmusik. Europeaden pågår till söndag.

Samtidigt pågår flera andra evenemang i Åbo. Festivalen DBTL ordnas för 30 gången. Med undantag för Måns Zelmerlöv är festivalen helfinsk med artister som Robin, Apulanta och Eppu Normaali.

På lördag klockan 14 börjar festivalen Ilmiö i Uittamo som bjuder på både musik och konst av 40 artister. Arrangörerna för festivalen är de samma som ansvarade för H2Ö på varvet i Runsala. Nu ordnas ingen festival där, men nog en regatta.

Sten Sirén visar upp tröjan som danstruppen ska bära.
Pargasbon Sten Sirén då han var på väg till Europeaden i Belgien i fjol. Sten Sirén visar upp tröjan som danstruppen ska bära. Bild: Yle/Peter Petrelius Europeaden,folkdanser,sten sirén

Nordiska klassiker på Erstan

På onsdag börjar båtarna komma in till Åbo båtvarv och torsdag till lördag kappseglar de ute på Erstan. Det är en av deltävlingarna i den nordiska cupen Baltic Classic Masters och samtidigt Finlands hundraårsregatta som Airisto segelsällskap ordnar, berättar föreningens kommodor Markus Blomquist.

– Det är en kappsegling för klassiska båtar och det betyder båtar i trä eller nitad plåt som är byggda före 1970.

De äldsta deltagande båtarna är kring hundra år gamla och flera av dem är byggda på Runsalavarvet Åbo Båtvarf som var verksamt ända till 1950-talet.

– Än i dag seglar flera av varvets båtar här i våra vatten, men också på Medelhavet och i hela världen.

Den som vill passa på och se klassikerna kan ta Fölifärjan från Aura å till Runsalavarvet. Blomquist säger att skepparna gärna presenterar sina båtar. Den som vill kan förstås också se båtarna med hissade segel. Chans till det finns långs promenadstråket på Runsala på morgonen genast efter att Sverigebåtarna lagt ut.

Startlinjen är vid Viittakari i närheten av ön Stora bocken. Den som är ute på Erstan kan se båtarna där under hela dagen tills de kommer in för kvällen. Efter klockan 17 på torsdag till lördag borde de vara tillbaka för beundran på varvet, säger Blomquist.

Segelbåten S/Y Navigator deltog i Tall Ships Races i Åbo 2017.
Segelbåten S/Y Navigator deltar i sin andra regatta inom en vecka. Här på Tall Ships Races och snart även i självständighetsregattan, båda i Åbo. Segelbåten S/Y Navigator deltog i Tall Ships Races i Åbo 2017. Bild: Yle/Peter Petrelius The Tall Ships' Races,1947,Aura å,Navigator,träbåt

Arrangörerna slåss om sommarveckorna

Åbo stad håller i många av trådarna som leder till sommarens evenemang. Trots att Tall Ships Races är undanstökat betyder det inte att man får pusta ut. Saara Malila, kommunikationsdirektör vid Åbo stad, berättar att det inte är tid för semester, utan nu läggs allt krut på allt det som händer i staden.

- Det är en helt exceptionell sommar nu, senast det varit lika mycket evenemang var under kulturhuvudstadsåret 2011, säger hon.

Sommaren är kort och helgerna räcker inte till för alla arrangörer. Det betyder att det finns flera helger då det ordnas flera konserter, festivaler och tävlingar. Malila säger att man på staden nu önskar en större spridning under hela året och säger att det redan utvecklats mot fler evenemang under våren och hösten.

– Det är inte lätt, för alla vill ordna sitt evenemang under den korta sommaren. Det är ett jättestort pussel och vi försöker förhandla med arrangörerna om veckorna.

Läs också