Hoppa till huvudinnehåll

Weekend Festival varnar för falska biljetter

Publikhav på Weekend Festival
Se upp för falska biljetter! Publikhav på Weekend Festival Bild: Yle / My Tengström publikhav

Weekend Festival i Helsingfors varnar för att det kan förekomma falska biljetter i samband med festivalen. Den stora efterfrågan kan leda till lurendrejeri.

- Vi vill varna folk som köper biljetter i efterskott från privata aktörer om att alla inte har rent mjöl i påsen, säger Jyri Heikkinen, festivalens marknadsföringschef.

60 000 personer väntas besöka festivalen som ordnas mellan den 4 och 5 augusti på Byholmen.

Weekend Festival 2016 publik
Weekend Festival hört till landets största musikfestivaler. Weekend Festival 2016 publik Bild: Malena Holmström/Yle publik

Dynamisk prissättning

- I år har vi använt oss av dynamisk prissättning, så att biljetterna är billigare ju tidigare man köper dem. Då kan personer som säljer förfalskade biljetter hävda att de köpt sina biljetter för länge sedan och kan nu därför sälja dem billigare än de officiella biljettförsäljarna, säger Heikkinen.

Publikhav på Weekend Festival
Festivalarrangören önskar att biljetter köps av officiella försäljare. Publikhav på Weekend Festival Bild: Yle / My Tengström publikhav

Se upp med streckkoden!

Biljetterna är försedda med en streckkod som avläses vid porten till festivalen.

- En ohederlig försäljare kan skriva ut flera biljetter med samma streckkod och då är det bara den första som duger, förklarar Jyri Heikkinen.

Weekend festivalen år 2015
Weekend Festival lockar tusentals besökare. Weekend festivalen år 2015 Bild: Tommy Nordlund/Yle weekend festival 2015

Det går inte att avgöra vilken biljett som är äkta och vilken som är falsk, det framkommer först då man hämtar ut festivalarmbandet och streckkoden läses.

- Det enda sättet att vara säker, om man nu vill köpa från en privatperson, är att ta med försäljaren till porten och betala först då det klarnar att biljetten är duglig, säger Jyri Heikkinen.

Förekommer varje år

- De här förfalskningarna förekommer varje år och därför har vi valt att gå ut med varningen, så folk ska se till att i allra första hand köpa sina festivalbiljetter hos legitimerade försäljare, tillägger Heikkinen.

I år har inga förfalskade biljetter uppdagats. Enligt Jyri Heikkinen märks de först vid porten då biljetten byts ut mot festivalarmbandet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen