Hoppa till huvudinnehåll

Allt yngre använder drogen gamma i huvudstadsregionen

Drogmissbruk och depression
Drogen "lakka" används av allt yngre personer. Drogmissbruk och depression Bild: Yle/Juuso Juntunen psykmediciner

Två personer misstänks för överdos av drogen gamma i Esbo. De medvetslösa personerna påträffades av polisen i ett fordon på väg till Jorvs sjukhus.

- Gamma är en drog som förvandlas till ett lakton, i gatuslang kallat "lakka" som har funnits i gatubilden ett tag nu, berättar kriminalöverkonstapel Jussi Kivinen på Västra Nylands polisinrättning.

En polisbil där det står polis med stora bokstäver.
Polisen har påträffat gammapåverkade personer under våren och sommaren. En polisbil där det står polis med stora bokstäver. Bild: Yle/ Philip Stenkula polisbil

Huruvida användningen av drogen har ökat kan Kivinen inte på rak arm uttala sig om.

- Men det kan jag nog säga att det under våren och sommaren har påträffats personer som har tagit lakka. Speciellt oroande är det att det verkar vara allt yngre personer som tar drogen, säger Jussi Kivinen.

Gamma förekommer i rengöringsmedel

Gamma eller GHB (gamma-butyrolakton och dihydro-2-furanon) är ett ämne som i sig inte är ovanligt.
GBL är ett lösningsmedel som använts till bland annat klottersanering. Eftersom det med lätthet bryts ner så är det ett miljövänligt alternativ till andra lösningsmedel.

Den kemiska beteckningen för GBL, eller gamma-butyrolakton.
Gamma eller GHB (gamma-butyrolakton och dihydro-2-furanon).. Den kemiska beteckningen för GBL, eller gamma-butyrolakton. GBL,dihydro-2-furanon

Svårt att upptäcka användning

I människokroppen omvandlas det till den narkotikaklassade substansen GHB som också kallas lakka.

- Nog kommer det väl främst från andra länder och det besvärliga är att substansen är färglös och kan lätt misstas för att vara vilket ämne som helst. Därför kan det vara svårt för en förälder att upptäcka om ens barn använder drogen, säger Jussi Kivinen från polisen.

Tomma lösningsmedelsburkar
Ämnet gamma utvinns ur lösningsmedel. Tomma lösningsmedelsburkar lösningsmedel

Drogen kan leda till döden

Det verksamma ämnet GHB leder till beroende både psykiskt och fysiskt. I vissa fall ökar användaren på dosen och tar drogen allt oftare. I värsta fall leder det här till att drogen används dygnet runt.

I större doser leder drogen till medvetslöshet, koma och i värsta fall döden.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen