Hoppa till huvudinnehåll

Antalet anmälda våldtäkter har ökat

Elektronisk brottsanmälningsblankett.
Elektronisk brottsanmälningsblankett. Bild: Lehtikuva brott (juridik),brottsanmälningar,datorer,polisen,polisanmälan

Antalet anmälda våldtäkter som kommit till polisens kännedom har ökat med 23 procent under årets första sex månader. Det är 115 fler fall än under samma period ifjol.

Enligt polisen betyder antalet anmälningar inte nödvändigtvis att våldtäkterna har ökat, utan snarare att tröskeln för att anmäla våldtäkter har sjunkit.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen tror framför allt att den öppna diskussionen om sexualbrott har sänkt tröskeln.

- Förbättringarna som gäller brottsoffrets ställning och rättigheter samt möjligheter att få hjälp och stöd har också främjat avslöjandet av brott, säger Kolehmainen.

Färre bedrägerier och lägenhetsinbrott

Under årets första sex månader sjönk ändå överlag antalet polisanmälda brott med sju procent, eller runt 28 000 brott, jämfört med motsvarande tid ifjol.

Under januari-juni anmäldes totalt 360 661 brott till polisen.

Till exempel antalet bedrägeribrott har minskat med över 34 procent. Minskningen beror sannolikt på att polisen har intensifierat utredningarna av nätbedrägerier.

Ungefär 60 procent av bedrägeribrotten sker i dagens läge på eller via internet.

Betalningsbedrägerier har dessutom varit mycket på tapeten den senaste tiden. Det har gjort människor bättre informerade och mer förberedda, enligt polisen.

Antalet lägenhetsinbrott har också blivit färre men sommarstugor är fortfarande populära bland inbrottstjuvar. Stölderna i fritidsbostäder ökade i början av året.

Säkerheten i trafiken bättre

På trafiksidan har polisen utökat den automatiska trafikövervakningen, men antalet påföljder är mindre än tidigare.

De verkliga hastigheterna har alltså blivit lägre, konstaterar polisen, och allmänt taget har trafiksäkerheten förbättrats.

Antalet avslöjade rattfyllerister har ökat med fem procent, medan antalet fall av grovt rattfylleri har minskat en aning.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes