Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslösheten minskar i Österbotten

TE-byrån i Vasa.
I juni i år fanns 2289 lediga jobb i Österbotten och Mellersta Österbotten. TE-byrån i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen sysselsättning,arbetslöshet,Vasa

Det blir ljusare tider för sysselsättningen i Österbotten. Landskapet har landets näst lägsta arbetslöshetsgrad och antalet lediga jobb ökar.

Arbetslösheten minskade med 11,6 procent jämfört med samma tid förra året, ungdomsarbetslösheten har minskat rejält på ett år och långtidsarbetslösheten minskar också. Det visar statistiken som NTM-centralen i Österbotten har sammanställt.

I slutet av förra månaden fanns det 10 634 arbetslösa arbetssökande i Österbotten och Mellersta Österbotten. Det innebär att arbetslöshetsgraden är den näst lägsta i landet (9,1 procent), strax efter Södra Österbotten (8,9 procent). Nationellt sett ligger arbetslöshetsgraden på 12,1 procent.

Också antalet lediga jobb har ökat. I juni i år anmäldes 2289 lediga jobb till NTM-centralen, vilket är 149 jobb fler än i fjol.

Läs också