Hoppa till huvudinnehåll

Biljettautomaten i Sjundeå tas i bruk vecka 32

En biljettautomat för tågbiljetter.
Automaten i Sjundeå finns redan på plats, men den fungerar ännu inte. En biljettautomat för tågbiljetter. Bild: Privat/Kristian Parviainen VR,tågtrafik,järnvägstrafik,färdbiljetter,Resekort och -biljetter,Sjundeå,Biljett,Sjundeå järnvägsstation,tågbiljettautomat

På Sjundeå tågstation har det nu dykt upp en biljettautomat som är VR:s, men där man också kan köpa biljetter inom Helsingforsregionens trafik (HRT). Den fungerar ännu inte och tas i bruk först vecka 32, som börjar den 7 augusti.

Janna Viisterä på VR:s informationsavdelning säger att automaten måste kopplas till datanätverket och det är först då automaten kan användas. Målet är att det här ska vara klart vecka 32.

Bara kortbetalning

I automaten kan man bara betala med bank- och kreditkort, säger Viisterä. Hon räknar upp de vanligaste korten, men säger att Diners club kort inte fungerar i automaten.

För mera detaljer kring betalningarna hänvisar Viisterä till VR:s webbsida.

VR:s biljetter kan också köpas via nätet och till exempel i R-kiosker.

Vid årsskiftet kommer HRT:s automat

Automaten i Sjundeå är alltså VR:s, men i den kan man också köpa HRT-biljetter.

VR ändrar ändå på sina biljettsystem efter årsskiftet och då försvinner det här samarbetet, säger informations- och marknadsföringschef Sari Kotikangas på HRT.

Det innebär att HRT måste installera en egen automat i Sjundeå.

Ett lokaltåg har stannat vid en perrong och passagerare stiger på.
Y-tåget trafikerar Sjundeå och är nu en tjänst som kommunen köper av HRT. Ett lokaltåg har stannat vid en perrong och passagerare stiger på. Bild: Yle/Petra Thilman VR,Helsingforsregionens trafik,tåg,tågtrafik,järnvägstrafik,Sjundeå,Böle järnvägsstation,lokaltåg,närtåg

Sjundeå blir medlemskommun i HRT från och med nästa år.

- Vi förhandlar och diskuterar ännu med Sjundeå så inga detaljer är ännu klara, säger Kotikangas.

Det betyder att det är oklart om det kommer en automat som också tar emot pengar och inte bara kort. Men det finns saker som talar emot en automat som accepterar kontanter, säger Kotikangas.

- Om platsen inte är övervakad finns det en risk för ofog och att någon försöker komma åt pengarna i automaten. Men inget är bestämt ännu, säger Kotikangas.

Läs mera:

Ingen biljettförsäljning på lokaltågen - Sjundeå får biljettautomat i sommar

Sjundeåborna kan inte köpa tågbiljetter utan att använda internet. För tillfället finns det nämligen varken konduktör eller biljettautomat på lokaltågen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland