Hoppa till huvudinnehåll

Darrigt Sverige vidare trots chockförlust - möter Holland i kvarten

Daniela Sabatino gör mål mot Sverige.
Daniela Sabatino gör 2-1 mot Sverige. Daniela Sabatino gör mål mot Sverige. Bild: imago/Pro Shots/ All Over Press Italiens damlandslag i fotboll,EM i fotboll för damer 2017,EM i fotboll för herrar,EM i fotboll för damer,Daniela Sabatino

Sveriges normalt så stabila försvar läckte som ett såll på tisdagskvällen när grupp B vid fotbolls-EM avslutades. Svenskorna förlorade med 2-3 mot ett redan avsågat Italien och får möta Holland i kvartsfinal på lördag.

Italien fick en lysande start på matchen när en dålig mottagning av svenskan Linda Sembrant gav Gabriela Sabatino läge att göra 1-0 på guldbricka.

Sverige kom av sig för en kort stund, men jobbade sig in i matchen och fick utdelning efter en knapp kvart när Stina Blackstenius revs omkull i straffområdet.

Lotta Schelin gjorde inget misstag från elva meter när hon kvitterade matchen med sitt andra mål i turneringen.

I slutet av en välspelad, jämn och chansfattig halvlek slog Italien plötsligt till och gick till pausvilan i en 2-1 ledning. Linda Tucceri Cimini lyfte in bollen i straffområdet och Sabatino var framme igen med en klinisk bredsida i bortre krysset.

Succéinhopp av Rolfö

Den svenska förbundskaptenen Pia Sundhage plockade in Lisa Dahlkvist och Fridolina Rolfö i paus och den senare lyckades bädda för Stina Blackstenius kvitteringsmål bara några minuter in i den andra akten.

Samma duo var också framme sent i matchen och kom inom en stolpträff ifrån att vinna matchen för Sverige.

– Jag vet inte vad som hände. Det är svårt att säga. Vi kommer in bra i andra halvlek och trycker in 2-2. Sedan får Italien en kontring och sätter den, sade Lotta Schelin till TV4.

Istället blev det alltså Italien som snodde poängen med ett sent segermål av Cristina Girelli.

De tre poängen var en vacker avslutningsgåva åt landslagsikonen Melania Gabbiadini som avslutade sin aktiva karriär i och med EM-sortin.

Girelli håller om Melania Gabbiadini.
Girelli gjorde segermålet i Gabbiadinis sista match. Girelli håller om Melania Gabbiadini. Bild: imago/Pro Shots/ All Over Press Italiens damlandslag i fotboll,Melania Gabbiadini

Trots nederlaget är Sverige klart för kvartsfinal och ställs mot Holland på lördag.

– Vi kan kräva mer av det svenska laget idag, mer stolthet och vinnarattityd. Jag upplever att backlinjen var påtagligt påverkade av den "nya" konstellationen av spelare och blir bolltittande och missar sina markeringar. Offensivt behöver de involvera mittfältet för att få spelvändningar samt längre anfall, säger SVT:s expert Frida Östberg.

Kraftigt förändrat Tyskland gjorde jobbet

Tyskland gjorde fyra ändringar inför sin sista gruppspelsmatch mot Ryssland och gick till pausvila i en 1-0 ledning efter att Babett Peter nätat från straffpunkten i den 10:e minuten.

Tyskland vann slutligen matchen med 2-0 och går vidare till kvartsfinal som gruppetta.

Där väntar Danmark på lördag.

EM i fotboll, matchdag 3, grupp B

Sverige – Italien 2-3 (1-2)
4 min 0-1 Sabatino
14 min 1-1 Schelin (pen)
37 min 1-2 Sabatino
47 min 2-2 Blackstenius
85 min 2-3 Girelli

Ryssland – Tyskland 0-2 (0-1)
10 min 0-1 Peter (pen)
56 min 0-2 Marozsan (pen)

Onsdag och torsdag

På onsdag avgörs kvartsfinalisterna från grupp C och på torsdag avrundar grupp D sitt gruppspel innan EM gör ett uppehåll för en vilodag.

  • onsdag 26 juli, Schweiz – Frankrike, kl. 21.35 – 23.45
  • torsdag 27 juli, Portugal – England, kl. 21.35 – 23.45

Kvartsfinalerna avgörs på lördag och söndag, semifinalerna på torsdag och finalen söndagen den 6 augusti.