Hoppa till huvudinnehåll

Esbo IF:s Saga Andersson lever på hoppet

En tonårig flicka med långt hår står och ser in i kameran. I bakgrunden syns bostadshus och gräsmatta.
Saga Andersson har stadigt sikte på prispallen. En tonårig flicka med långt hår står och ser in i kameran. I bakgrunden syns bostadshus och gräsmatta. Bild: Cecilia Heikel / Yle stavhoppare,esbo if

Saga Andersson från Esbo IF har precis kommit hem från U20-EM i Grosseto i Italien. Med sig hem i bagaget hade hon en fin fjärdeplacering – men däremot inte sina stavar som ännu är ute på resa.

– Nästa tävling är redan nu på torsdag, så det vore ju bra att ha dem tills dess, säger Andersson.

Hon verkar ändå ta det hela med ro, kanske en nödvändighet när man ska balansera en lovande idrottskarriär med skola, och gärna få in litet vanligt tonårsliv också för balansens skull.

Satsar på idrotten

– Jag satsar fullt på idrotten, men man måste ha planer vid sidan om för att sedan ha en karriär att falla tillbaka på. Därför går jag gymnasiet nu, fast på fyra år så att skolan och träningarna kan passas ihop, säger Andersson.

Hon har avklarat första året, och den första perioden när hennes tidtabell följde samma schema som om hon skulle avlägga helheten på tre år var tung.

– Fast jag hade tid för träningen så var det tungt psykiskt efter så långa dagar. Nu är det lättare att hinna och orka med allt när jag följer mitt eget schema, säger hon.

Att hinna med ett socialt liv, att ha vänner och göra saker med dem är också viktigt.

– Man blir psykiskt starkare, och planerar man i förväg så hinner man med mer, säger Andersson.

Prispallen hägrar

– Jag är nöjd med mitt resultat, men visst skulle det vara fint att stå på prispallen, säger Andersson.

Andersson är 17 år, och i tävlingar för under tjugoåringar är många medtävlanden två år äldre. Hur stor roll spelar åldern?

– I det här skedet spelar åldern ännu en viss roll, sen när man blir äldre jämnar det ju ut sig, säger hon.

Andersson tränas av sin egen pappa, Björn Andersson. Det har sina fördelar att de känner varandra så bra, men de kan också stänga av sina roller som tränare och adept och bara vara familj.