Hoppa till huvudinnehåll

Faces i väntans tider i Fiskars

skyltar och flicka
Många skyltar ska fixas för Faces 2017. skyltar och flicka Faces,Fiskars, Raseborg,etnofestivalen faces

Etnofestivalen Faces samarbetar med kulturdelegater och artister från Sierra Leone - bara de hinner fram i tid.

Bloodless Diamonds

Finland och Faces-festivalen i Fiskars 4-6.8 är första anhalten för en delegation bestående av 28 personer från Sierra Leone i Västafrika. Gruppen består av ministrar, politiker, musiker, dansare och artister.

Med kampanjen Post Ebola - Bloodless Diamonds hoppas man kunna återupprätta landets rykte och attraktivitet som resmål och öppna upp för internationellt samarbete inom kultur och turism.

1991- 2002 genomgick Sierra Leone ett inbördeskrig där parternas verksamhet finansierades med hjälp av diamanter. Då myntades uttrycket "blodsdiamanter".

Sierra Leone fick slut på kriget och tilldelades Afrikas fredspris 2009.

Under åren 2014-2016 härjades landet av en ebolaepidemi som bland annat gjorde många barn föräldralösa.

Viktig satsning för Västafrika

Det är ännu osäkert om gruppen hinner till Faces, berättar festivalchef Börje Mattsson som hoppas få besked på torsdag. Han har varit i tät telefonkontakt till Sierra Leone under de senaste dygnen.

man mot tegelvägg
Festivaldirektör Börje Mattsson. man mot tegelvägg Faces,Fiskars, Raseborg,börje mattsson

- Delegationens medlemmar har lämnat in sina visumansökningar i tid och enligt direktiven. Men nu kom beskedet att Finska ambassaden i Nigeria också vill träffa resenärerna. Datum som gavs var först i medlet av augusti då festivalen redan är över. Nu jobbar vi på att tidigarelägga mötena.

Artisterna bekostar själva sin resa till Finland. Det innebär en enorm ekonomisk satsning för dem som kanske rinner ut i sanden om biljetterna inte kan utnyttjas, förklarar festivaldirektör Börje Mattsson.

Fortsatt samarbete med Raseborg

Faces-festivalen har samarbetat med Sierra Leone i ett års tid. En central aktör är musikern Sorie Obai Kamara, med artistnamnet Obi Phrase, som har varit bosatt i Raseborg.

Delegationens artister tillhör Ripsta Culture Group som Phrase grundat. I samarbete med Faces samt Kiilan koulu och Billnäs skola i Raseborg har man arbetat fram utbildning för barn i Sierra Leone och grundat skolor där.

Under festivalen bidrar gruppens artister bland annat med musikframträdanden, bildkonst och program för barn.

rödmylle husgavel
I Tröskhuset, Puimala, finns huvudscenen. rödmylle husgavel Faces,Fiskars, Raseborg,tröskhuset

Faces festival i Sierra Leone

Föreningen Etnokult r.y. som arrangerar Faces planerar tillsammans med turistmyndigheterna i Sierra Leone att grunda ett turism- och kulturcentrum vid Kent Beach i huvudstaden Freetown. Här är det tänkt att en Faces festival ska ordnas i januari 2018.

- Jag tror att vår kontakt kan bli en kanal som kan fungera. Vi kan utveckla olika former av kulturellt samarbete och visa på allt fint som finns. Varför inte utveckla ordentliga turistresor till Sierra Leone? Och på det sättet hjälpa landet att komma på fötter igen, säger festivaldirektör Börje Mattsson.

Man arbetar också för ett möte mellan delegationen och finländska ministrar med ansvar för kultur och turism. Pekka Haavisto har som tidigare minister besökt Sierra Leone inom ramen för biståndssamarbete. Han vill gärna träffa delegaterna.

Efter Faces i Fiskars ska delegationen besöka Estland, Sverige och möjligen Norge. På sikt vill man också presentera kampanjen i andra länder.
Faces program 2017

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland