Hoppa till huvudinnehåll

Hur gör du för att aktivera barnen under semestern?

Två barn ligger i en hängmatta.
Två barn ligger i en hängmatta. Bild: Mostphotos/Patrik Borgenhard sommar,värmebölja,barn (familjemedlemmar),vänner,Hängmatta,värme,solen,Sommarväder,sommarlov,semester,semesterfirande,Solaris,sol

När vi målar upp sinnebilden av semester ser vi ofta oss själva lojt liggande i en hängmatta, måhända med en pocketbok framför näsan.

Ungefär så här:

Man ligger i en hängmatta.
Man ligger i en hängmatta. Bild: Mostphotos pensionärer,pension,semester,semesterresor,stugliv,Hängmatta,vila,sommar,sömn

Skönt!

Och denna målbild är väl helt förståelig. Efter flera månader av tidiga uppstigningar, jäkt i morgontrafik och långa arbetsdagar har vi väl förtjänat att bara ligga pladask ens i några veckor?

Men vad sysslar barnen med medan föräldrarna ligger stilla? Är barnen också stilla? Kanske uppflugna i ett soffhörn med en skärm av något slag? Parkerade framför spelkonsolen?

Pojke som ser på tv
Veeem bor i en ananas djupt i det blå? Svampbob Fyrkant! Pojke som ser på tv Bild: Creative Commons / Vidmir Raic barnprogram

Den målsättning WHO har satt upp är att barn ska vara så pass rörliga att de blir aningen andfådda i minst 60 minuter varje dag.

I Sverige har man vid Karolinska institutet undersökt i vilken utsträckning fyraåringar rör på sig och noterat att barnen hamnade långt från målsättningen. Bara 30 procent av barnen som deltog i studien uppnådde det resultat WHO förespråkar och barnen rörde ännu mindre på sig under veckoslut då de var hemma med sina föräldrar. På förskolan var de avsevärt aktivare än hemma.

Pojke ligger på äng med en hög böcker
Ta det lugnt du bara, gosse lille. Men sedan ska du gärna röra på dig i någon tiimme. Pojke ligger på äng med en hög böcker Bild: All Over Press barn (åldersgrupper),semester,sommarlov,böcker,läsning

Jaha, tackar så mycket. Ytterligare en sak att lägga på det dåliga föräldrasamvetet då?

Inte nödvändigtvis. Både stor som liten mår väl bra av att ta det lugnt mellan varven. Men är det möjligt att få in motion i semesterlunken utan att det känns påtvingat och besvärligt?

Förra sommaren dök till exempel en för många föräldrar oväntad träningsmotiverare upp i form av telefonspelet Pokémon Go, som lockade barn världen över att promenera långa sträckor i jakten på sällsynta Pokémonfigurer.

Men om Pikachu känns passé kanske det finns annat som kunde motivera barnen att röra på sig? Givetvis är detta inte ett problem i alla familjer. En del kanske snarare skulle önska tips på hur man får ungarna att sitta still ens i någon minut.

En familj springer på en badstrand
Gaah! Blågröna alger! Spring ungar, vi går hem och ser på tv! En familj springer på en badstrand Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press barn (familjemedlemmar),familjer (grupper),semester,sommar

Men hur gör du för att aktivera dig själv och barnen så semestern inte blir en lång period av idel stillasittande? Inte minst de dagar vädret är tråkigt och varken stranden eller skogen lockar.

Vi tar tacksam emot dina bästa tips i kommentarsfältet!

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP