Hoppa till huvudinnehåll

Iivo Niskanen har ställt in OS-guldsiktet: Sprint och 50 kilometer

Iivo Niskanen firar VM-guldet 2017.
Iivo Niskanen är ett av Finlands största medaljhopp i OS. Iivo Niskanen firar VM-guldet 2017. Bild: Yle/Tomi Hänninen Iivo Niskanen

Han brukar vara som vassast på 15 kilometer – men i Pyeongchang satsar medaljhoppet Iivo Niskanen på två extremer: sprint och 50 kilometer. Sprinten är något av en dröm, säger Niskanen till Yle.

Niskanen förbereder sig inför en viktig säsong med sommarträning. Siktet är inställt på OS i februari – men Niskanen lever i stunden.

– Jag tänker inte så mycket på framtiden. Efter några mellanår lärde jag mig att det är onödigt att måla upp för stora förväntningar. Man vet ändå aldrig hur situationen sedan blir, säger Niskanen som ofta varit sjuk mitt under säsongen

Niskanen tog VM-guld på 15 kilometer klassiskt i vintras – men i OS skidas 15 kilometer med fristil. Niskanen är en högklassig klassisk åkare och lyfter fram två sträckor som huvudmål.

– Den klassiska sprinten och 50 kilometer klassiskt. De är säkert mina huvudsträckor, säger Niskanen till Yle.

Det krävs att jag deltar i sprinttävlingar under säsongen och blir uttagen. Vi får se vad vintern för med sig.

Sprint ny satsning

Niskanen har ett OS-guld och VM-brons i lagsprint – men trots det har inte Niskanen gjort sig känd som en sprintåkare.

I Lillehammer i fjol slutade Niskanen fyra i världscupsprinten. Tack vare den goda placeringen mognade tanken på att ställa upp i sprinten i OS.

– Sprinten är något av en dröm, eftersom banan i Sydkorea är så tuff. Det krävs ändå att jag deltar i sprinttävlingar under säsongen och blir uttagen. Vi får se vad vintern för med sig.

50 och 15 kilometer också viktiga sträckor

Niskanen menar att sprintsatsningen också är bra med tanke på att han siktar på framgång på 50 kilometer.

– Eftersom 50 kilometer skidas som masstart måste jag satsa på att vara stark i slutspurten. Fastän 50 kilometer är min huvudsträcka måste jag prestera på hög nivå i OS innan den tävlingen.

Iivo Niskanen med VM-guldet 2017.
Niskanen tog guld på 15 kilometer klassiskt i vintras. Iivo Niskanen med VM-guldet 2017. Bild: EPA Iivo Niskanen

Vill inte bli stämplad

Till skillnad från Niskanen lyfter tränaren Olli Ohtonen fram 50 kilometer klassiskt och 15 kilometer fritt som Niskanens huvudgrenar i Sydkorea. Niskanen ska satsa på att höja sin egen fristilsnivå, säger Ohtonen.

– En av de viktigaste sakerna är att träna fristilsåkning.

Så ni satsar inte på att göra Iivo till en specialist på klassisk stil?

– Det gör vi inte och förhoppningsvis får jag inte en sådan stämpel. Jag försöker också klara mig i fristilslopp, säger Niskanen.

– Jag försöker hela tiden bli bättre på fristil. Klassisk stil kommer bara så naturligt för mig, så det är lättare.