Hoppa till huvudinnehåll

Jerusalem: De omtvistade metalldetektorerna avlägsnades

Israeliska säkerhetsstyrkor använde distraktionsgranater för att skingra palestinska demonstranter utanför Lejonporten nära Tempelberget natten till tisdagen.
Israeliska säkerhetsstyrkor använde distraktionsgranater för att skingra palestinska demonstranter utanför Lejonporten nära Tempelberget natten till tisdagen. Israeliska säkerhetsstyrkor använde distraktionsgranater för att skingra palestinska demonstranter utanför Lejonporten nära Tempelberget natten till tisdagen. Bild: AFP / Lehtikuva Jerusalem

Under natten till tisdagen avlägsnades de omtvistade metalldetektorerna från ingångarna till moskékomplexet på Tempelberget. Det efter att premiärminister Benjamin Netanyahus säkerhetsråd hade debatterat frågan två kvällar i följd.

- Säkerhetsrådet har accepterat rekommendationen från alla säkerhetsorgan att ersätta metalldetektorerna med säkerhetsinspektioner baserade på avancerad teknologi och andra medel.

Så löd ett uttalande från premiärminister Benjamin Netanyahus kansli, efter att hans säkerhetsråd hade suttit i ett långt möte på måndag kväll och därefter röstat för att metalldetektorerna skulle bort.

Enligt journalister på plats monterades metalldetektorerna ned av israeliska säkerhetsstyrkor redan under nattens gång.

Redan tidigare hade en del övervakningskameror riggats upp vid ingångarna till al-Aqsa- och Klippmoskén på Tempelberget, men det är oklart om det är de som ska ersätta metalldetektorerna.

Det som också är oklart är om de nya säkerhetsanordningarna kommer att accepteras av palestinierna.

Palestinier ber utanför Lejonporten i protest mot säkerhetsanordningarna vid Tempelberget 24.7.2017.
Palestinier ber utanför Lejonporten i protest mot säkerhetsanordningarna vid Tempelberget 24.7.2017. Palestinier ber utanför Lejonporten i protest mot säkerhetsanordningarna vid Tempelberget 24.7.2017. Bild: EPA/ABIR SULTAN Jerusalem,protester

Metalldetektorerna vid ingångarna till moskékomplexet på Tempelberget sattes upp efter att två israeliska poliser skjutits ihjäl där den 14 juli.

Gärningsmännen dödades, men Israel hävdade att de dessförinnan hade hållit sig gömda med sina vapen innanför moskékomplexet.

Palestinierna har vägrat att passera metalldetektorerna och istället samlats i stora skaror för att be utanför murarna till Gamla staden.

Palestinierna har sett säkerhetsåtgärden som ett försök av Israel att utöka kontrollen över Tempelberget.

Efter att detektorerna sattes upp har spänningen i Jerusalem och på Västbanken stigit betydligt, med flera dödsfall som följd.

Israeliska säkerhetsstyrkor avfyrade tårgasgranater mot demonstranter utanför Ramallah på söndagen. 23.7.2017.
Israeliska säkerhetsstyrkor avfyrade tårgasgranater mot demonstranter utanför Ramallah på söndagen. Israeliska säkerhetsstyrkor avfyrade tårgasgranater mot demonstranter utanför Ramallah på söndagen. 23.7.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Ramallah,sammandrabbningar

Tempelberget är heligt både för judar och muslimer. Efter att Israel ockuperade östra Jerusalem för 50 år sedan har det rått en överenskommelse om att bara muslimer har rätt att be där.

Administrationen av Tempelberget sköts av Jordanien via Jerusalems islamska myndighet Waqf.

Jordanien krävde att metalldetektorerna skulle bort

Det israeliska säkerhetsrådet fattade sitt beslut bara några timmar efter att premiärminister Benjamin Netanyahu hade haft ett telefonsamtal med kung Abdullah av Jordanien.

I söndags sköts två jordanier ihjäl utanför den israeliska ambassaden i Jordaniens huvudstad Amman av ambassadens israeliske säkerhetsvakt.

Åtminstone en av de dödade jordanierna hade anfallit säkerhetsvakten med en skruvmejsel.

Jordanien vägrade låta den israeliske säkerhetsvakten återvända till Israel efter incidenten.

Enligt israeliska medier lät Jordanien säkerhetsvakten lämna landet i utbyte mot att metalldetektorerna vid Tempelberget avlägsnades.

FN:s mellanösternsändebud Nikolaj Mladenov - bland andra - har varnat för att krisen kring metalldetektorerna hotar att spridas utanför Jerusalem, utanför Israel och de palestinska områdena och till och med utanför Mellanöstern.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes