Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten fylls av musik igen

Kompositören Uljas Pulkkis, dragspelaren Janne Rättyä och pianisten och konstnärliga ledaren Henri Sigfridsson
Kompositören Uljas Pulkkis, dragspelaren Janne Rättyä och pianisten och konstnärliga ledaren Henri Sigfridsson övar Pulkkis "Evolution" som uruppförs på torsdagen. Kompositören Uljas Pulkkis, dragspelaren Janne Rättyä och pianisten och konstnärliga ledaren Henri Sigfridsson Bild: Yle/ Mirva Ekman Henri Sigfridsson

Fyra uruppföranden, konserter på båda sidor om Kvarken och ny som gammal finsk musik är några av ingredienserna i årets musikfestspel.

Sommarens upplaga av Korsholms musikfestspel blir den 35:e i ordningen. I år fyller ju även Finland 100 år - något som uppmärksammas i programmet.

- Vi har mycket vacker nationalromantisk finsk musik och flera finska uruppförande, säger Monica Johnson, verksamhetsledare för festspelen.

Det blir hela fyra uruppföranden i år. Den nya musiken är skriven av de tre kompositörerna Uljas Pulkkis, Matti Heininen och Johannes Piirto. Den sistnämnda hade som 17-åring med ett verk som spelades vid invningen av Musikhuset i Helsingfors.

Årets tema är "Saga och Sanning". Festspelens konstnärliga ledare Henry Sigfridsson utgår från Goethes "Dikter och sanning". Bland annat dyker man in i den finska mytologin i form av Kalevala-inspirerad musik av bland andra Jean Sibelius och Erkki Melartin.

Fyra av årets konserter är med i det nationella programmet för Finland 100., däribland öppningskonserten i Korsholms kyrka på torsdag kväll. Den bjuder bland annat på uruppförandet av Pulkkis "Evolution" tillsammans med Mellersta Österbottens kammarorkester.

Även om den egentliga öppningskonserten är på torsdag kommer programmet att inledas redan på onsdag med konserter i Ulrika Eleonora kyrka i Kristinestad, Munsala kyrka i Nykarleby och Trefaldighetskyrkan i Vasa. Den sistnämnda görs i samarbete med församlingarna. Dessa konserter börjar klockan 19.

Konserterna i Kristinestad och Nykarleby hör tillsammans med konserter i Kauhava församlingshem och Seinäjoki-salen de fyra regionala konserterna i år.

Hela programmet för Korsholms musikfestspel hittar du här.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten