Hoppa till huvudinnehåll

Se live just nu: Sverige ska säkra kvartsfinalplatsen

Sverige har inlett EM bra. Fyra poäng, noll insläppta mål och sista gruppspelsmatchen mot ett redan avsågat Italien borde betyda en promenad i parken. Men det finns också ett skräckscenario då svenskorna ännu kan bli etta, tvåa eller trea i grupp B.

Sverige inledde EM-slutspelet med en meriterande poäng mot de mångfaldiga Europamästarna Tyskland och följde upp med att slå Ryssland med 2-0.

Situationen är onekligen bra, men ifall Ryssland slår Tyskland och Sverige åker dit mot Italien kan EM vara över för Sveriges del.

Den svenske förbundskaptenen Pia Sundhage säger till Radiosporten att hon inte tillåter sig själv att tänka på en sorti ur EM, utan fokuserar istället på att vinna matchen mot Italien.

För Italien finns det inte längre något att spela för, annat än äran. Efter två förluster mot Ryssland och Tyskland blir det hemresa efter kvällens dust.

Läget i lagen

Inga problem på horisonten för Pia Sundhage, alla spelare tillgängliga och säkerligen sugna på att spela vidare i en kvartsfinal mot antingen värdnationen eller kära grannen Danmark. Lysande matchpar oberoende hur det går.

Värre då för Italien vars EM redan är över. Tvåmålsskytten Ilaria Mauro är ett osäkert kort, Sara Gama kan eventuellt göra comeback från skada medan Valentina Cernoias EM är över. Elisa Bartoli är dessutom avstängd, så räkna med en rejält omstöpt trupp för Italien i Doetinchem.

Ilaria Mauro gratuleras av sina lagkamrater efter att ha gjort mål.
Utan Ilaria Mauro är Italien uddlöst. Ilaria Mauro gratuleras av sina lagkamrater efter att ha gjort mål. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press EM i fotboll för damer 2017,EM i fotboll för damer,Ilaria Mauro,Italiens damlandslag i fotboll

Vad säger tränarna?

”Jag ska erkänna att det finns lite tankar kring en kvartsfinal också. Den här balansgången kring om vi ska spara spelare och vilka spelare som passar ihop har gjort att laguttagningen tagit väldigt lång tid. Det blir inte jättemånga förändringar, men någon förändring kommer det absolut att bli.”
– Pia Sundhage, tränare för Sverige.

Pia Sundhage och Olivia Schough
Sundhage och Schough, avslappnade inför Italien. Pia Sundhage och Olivia Schough Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Sveriges damlandslag i fotboll,Pia Sundhage,Olivia Schough

”Sverige är en stor nation och har redan visat att de är ett av de ledande lagen i Europa. Vi vet att vi möter ett tufft lag, men precis som vi gjorde mot Tyskland, kommer vi att vara modiga och spela vårt eget spel.”
– Antonio Cabrini, tränare för Italien

Referentens tips

Sverige kommer inte att behöva förta sig här, Italien är redan avsågade men var nära poäng i sina två första matcher, riktigt nära mot Ryssland dessutom.

I snabba omställningar kan Barbara Bonanseas tempo orsaka problem för Sverige, men Sundhages försvar känns stenhårt just nu med Hedvig Lindahl som sista utpost.

Hedvig Lindahl plockar ner ett inlägg vid EM 2017.
Hedvig Lindahl fortsätter hålla nollan, tror Antti Koivukangas Hedvig Lindahl plockar ner ett inlägg vid EM 2017. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Hedvig Lindahl,Sveriges damlandslag i fotboll,EM i fotboll för damer 2017,EM i fotboll för damer

Personligen har jag svårt att se Italien lyckas med målskyttet medan Sverige gör vad som krävs.

En enkel 2-0 seger och fokus på kvartsfinalerna för Sverige.

Matchen mellan Sverige och Italien har avspark klockan 21.45. Sändningen i Yle TV2 och Yle Arenan inleds klockan 21.35.