Hoppa till huvudinnehåll

Strand: Österbotten behöver en räddningshelikopter

Joakim Strand
Arkivbild av Joakim Strand. Joakim Strand Bild: Yle/Roger Källman Joakim Strand

Debatten om en räddningshelikopter i Österbotten har fått nytt liv efter måndagens räddningsinsats utanför Ritgrund. Riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) har kontaktat ministeriet.

På måndag kväll skickade Joakim Strand (SFP) ett mejl till social- och hälsovårdsministeriet om att det börjar vara dags att få fram en räddningshelikopter till Österbotten.

- Jag fick ett långt och svagt positivt svar i morse. Turen i oturen med såna här olyckor är att de öppnar ögonen för tjänstemän i Helsingfors, säger Strand,

I mejlet skrev Strand att det borde finnas en snabb tillgång till en räddningshelikopter med möjlighet till yträddning - något som inte alla heliktoptrar klarar.

Gränsbevakningens helikoptrar lyder under inrikesministeriet och läkarhelikoptrarna ligger ofta på social- och hälsovårdsministeriets ansvarsområde. Strand efterlyser någon form av enhet som kunde kombinera de båda funktionerna.

- Pengarna får komma från vilken ficka som helst. Huvudsaken är att vi inom en rimlig tid får en räddningshelikopter med möjlighet till yträddning.

Risk för storolyckor

Strand påpekar också att industrierna, flygtrafiken och färjetrafiken alla bidrar till en viss risk för storolyckor.

- Därför är det rimligt och skäligt att man stationerar en helikopter här.

Strand är glad att räddningshelikoptern från Umeå kunde anlända så snabbt.

- Det är ett utmärkt exempel på en samverkan över Kvarken. Men vi kan inte outsourca säkerheten till Sverige. Helikoptern kunde lika bra ha varit på ett annat uppdrag.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten