Hoppa till huvudinnehåll

Tall Ships Races blev en revansch för restaurangerna

Jason Theologou.
Hovmästare Jason Theologou vid restaurang Nerå. Jason Theologou. Bild: Yle/Lina Frisk Restaurang Nerå

Efter en dålig start på sommaren ser försäljningssiffrorna äntligen bättre ut för restaurangerna i Åbo. Speciellt restaurangerna vid åstranden gjorde rekordförsäljning under veckoslutet. Restaurangarbetarna är trötta men nöjda efter det intensiva veckoslutet.

Christer Ekqvist, krögare för restaurangbåten Esposito, säger att Tall Ships Races var mycket bra för dem. Restaurangbåten ligger förtöjd precis vid Barkersparken vid Aura å, ett ställe de flesta Tall Ships Race-besökare passerade då de gick för att se på segelfartygen.

- Solen sken och det var mycket folk. Vi hade förstorat uteserveringen inför veckoslutet, men annars hade vi inte gjort några speciella förberedelser inför evenemanget. Men serveringen var väldigt bra. Den var full av människor hela veckoslutet, säger Ekqvist.

Christer Ekqvist.
Christer Ekqvist. Christer Ekqvist. Bild: Yle/Lina Frisk christer ekqvist

Full uteservering i flera dagar betyder också bra försäljning. För Esposito innebar det ungefär tio gånger bättre försäljning än ett vanligt veckoslut.

- Med 500 000 människor i staden blir det bra försäljning. Vi hade nog bråttom.

Enligt Ekqvist betydde evenemanget mycket för restaurangerna längs med ån.

- Det är mycket viktigt. Jag har försökt ordna danser för att få hit mera folk. Men de stora evenemangen behövs också.

Långa men lönsamma dagar

Hovmästare Jason Theologou vid restaurang Nerå sitter i ett hörn av restaurangen med en hög mappar framför sig och ser över veckoslutets försäljning.

- Jag är så trött. Det var ett väldigt hektiskt veckoslut, men roligt förstås. Det var trevliga kunder och vi hade en bra stämning. Men det är också skönt att det är över nu. Man orkar inte jobba så här intensivt i så många dagar.

Thelogou säger att försäljningen var mycket bättre än de hade vågat hoppas på.

- Försäljningen var mycket bättre än förväntat. Den var 50 procent bättre än vi förväntade oss.

Försäljningsrekord på lördagen

Restaurangbåtarna vid Aura å är väldigt väderkänsliga, vilket har betytt sämre försäljning på grund av det kalla vädret i sommar. Jani Ruuska, biträdande restaurangchef på restaurangbåten Cindy, säger att personalen har väntat på att få ta i ordentligt efter en väldigt tyst början på sommaren.

- Våren och början av sommaren var katastrofal. Försäljningen var väldigt dålig. Jag hoppas att sommaren ska ta fart nu.

Enligt Ruuska var veckoslutet en fullträff för Cindy.

- Torsdagen var lite lugnare, men under fredagen och lördagen var det mycket bra försäljning och stället var fullt hela tiden. Det gick åt rekordmycket mat. Lördagen var Cindys genom tiderna bästa försäljningsdag.

Han säger att restaurangen gjorde ungefär 25 procent bättre försäljning än ett vanligt veckoslut.

- Alla i personalen tyckte det var roligt att äntligen få jobba ordentligt. Visst är det tungt men jätteroligt att ta i ordentligt.

Jani Ruuska.
Jani Ruuska. Jani Ruuska. Bild: Yle/Lina Frisk Jani Ruuska

Och tungt har det varit för hela restaurangbranschen under helgen. Men enligt Ruuska är det vad säsongsarbete handlar om - att jobba då det finns jobb.

- Jag jobbade 17 timmar både fredag och lördag, och 12 timmar på söndagen. Det känns i fötterna. Men jag fick en lite längre natts sömn nu så det känns bra.

Enligt Åbo stads uträkningar förväntades kring 25 miljoner euro stanna i regionen under veckoslutet. Åbo stads kontaktchef Antti Kirkkola tror att man nått upp till målet.

- Med tanke på att det kom mer besökare än väntat så tror jag att vi kanske överträffade förväntningarna. Men vi ska ännu göra noggrannare uträkningar, och se över den publicitet i media som evenemanget fick, säger Kirkkola.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland