Hoppa till huvudinnehåll

Tillåtet att klappa och hurra på jubilerande SeaHorse Week i Hangö

Iida-Mari Mikkonen/ Karamilla i Sea Horse Week 2016.
SeaHorse Week är numera en tävling blott och bart i hoppning. Iida-Mari Mikkonen/ Karamilla i Sea Horse Week 2016. Bild: Susa Laine häst,banhoppning,sea horse week,Hangö,Västnyland,ridsport

I redan 20 år har det tävlats i ridsport under evenemanget SeaHorse Week. I år deltar litet färre tävlande än i fjol, men det bekymrar inte arrangörerna som lovar publiken högklassiga tävlingar i banhoppning i centrum av Hangö under fem dagars tid.

Tävlingsledare Mia Maukonen minns väl hur det hela började år 1997.

Då ordnade man först spannkörning och dressyrtävlingar i Ekenäs. Sedan var det dags för banhoppning i Hangö och evenemanget bytte stad.

- Vi orkade i ett par års tid med tävlingar i två städer, men sedan märkte vi att det blir för tungt och vi flyttade helt och hållet till Hangö. Ett år hade vi både hoppning och dressyr, men i ungefär 15 års tid har det nu bara varit hoppning i fem dagars tid.

Flera konkurrerande tävlingar

I år är starterna lite över 1 000 och antalet hästar ungefär 450.

Deltagarantalet är litet mindre än i fjol särskilt under de två första dagarna. Det beror på att det finns andra konkurrerande tävlingar.

Hangö centrum.
SeaHorse Week ordnas vid gamla sportplan i centrum av Hangö. Hangö centrum. Bild: Yle/Petra Thilman sandplan hangö

- För tio år sedan var de två första dagarna av SeaHorse Week de enda regionala tävlingarna på den här nivån. Men nu ordnas det tävlingar någonstans varje veckoslut, säger Maukonen.

Hon berättar att det dessutom samtidigt ordnas en träff för juniorer och ponnyer i Ypäjä.

Träffen samlar många juniorer som skulle tävla på ponny under de första tävlingsdagarna, säger hon.

Å andra sidan har just de två första tävlingsdagarna varit fullbokade så det ger tävlingsarrangörerna lite rum att andas också, konstaterar Maukonen.

Spänningen stiger för var dag som går

Tävlingsprogrammet under de fem dagarna mellan onsdag (26.7) och söndag (30.7) börjar med att det under de första dagarna ordnas mindre tävlingar i de regionala klasserna och sedan ökar tyngden i tävlingarna för var dag som går.

På söndag ordnas två GP-tävlingar efter varandra. Juniorerna hoppar över 140 centimeter höga hinder medan seniorerna hoppar över hinder som är 150 centimeter höga.

Mia Maukonen och Carolina Grahn lutar mot ett staket vid gamla sportplan i Hangö.
Tävlingsledare Mia Maukonen och deltagaren Carolina Grahn från Hangö. Mia Maukonen och Carolina Grahn lutar mot ett staket vid gamla sportplan i Hangö. Bild: Yle/ Bubi Asplund Hästdjur,häst,Hangö,Västnyland,carolina grahn

En av dem som tävlar under de första dagarna är Hangöbon Carolina Grahn, som representerar Snappertunaföreningen South Coast Riders.

Hon tävlar med sin häst som är en 10-årig valack, alltså en kastrerad hingst. Hon har haft honom nu i åtta månaders tid.

- Han är supersnäll på tävlingar och inte alls stressad. Det är jätteskönt och lätt med en snäll häst på tävling. Det funkar jättebra.

Det är redan Grahns tredje häst och samtidigt tredje gången hon är med i SeaHorse Week.

Den tävlingsgren hon deltar i är en regional tävling där hindren är 110 centimeter höga. I nationella tävlingar för juniorer är hindren redan från 120 centimeter höga.

Grahns mål är att i nästa år kunna hoppa över höjder som är 115 till 120 centimeter höga.

Käpphästar och 100 år av självständighet

Finlands 100-årsjubileum syns också på SeaHorse Week. Blomsterarrangemangen är blåvita och dessutom får Hangö i år stå värd för en tävling som normalt ordnas i Åbo.

Priset i tävlingen är en vandringspokal som general Adolf Ehrnrooth har donerat. Pokalen har designats av Akseli Gallen-Kallela och general Ehrnrooth vann pokalen i en ridtävling

Han tävlade själv främst i fälttävlan och representerade Finland i de olympiska spelen i London år 1948.

Tävlingar med käpphästar gör comeback i år i evenemanget.

Flickor leker med käpphästar
Käpphästar. Flickor leker med käpphästar Bild: Mikael Crawford/Yle käpphästar,flickor,lek (barnlek),Glad,glädje

På det så kallade expo-området är arenan för käpphästar öppen för övning redan från och med onsdag och själva tävlingarna ordnas på fredag, lördag och söndag.

Det är gratis att delta i tävlingarna och övningarna.

Applåder uppskattas, men hästarna ska lämnas i fred

Publik är hjärtligt välkommen till hästtävlingarna och det är fritt inträde till evenemanget.

Det finns läktare med 500 sittplatser vid sportplanen i Hangö.

Maukonen säger att ryttarna uppskattar att tävlingarna samlar stora publikskaror.

- De som rider tycker det är jättefint att man faktiskt får applåder här. Och vi har stor publik redan från och med första tävlingsdagen, onsdagen.

Men trots att ryttarna tycker om applåder och hurrarop ska man inte störa hästarna när de inte är på plan.

Det är inte okej att till exempel mata hästarna eller gå och klappa dem, säger Maukonen.

Hästboxar på rad under Sea Horse Week.
Arrangörerna hoppas att hästarna lämnas i fred. Hästboxar på rad under Sea Horse Week. Bild: Yle/Tove Virta ridevenemang

- Publiken ska hållas på publikens sida på planen. Där finns expo, restaurang och annat sådant. Hästarna kan inte äta vad som helst. Och det kan också vara farligt med cyklar och barnvagnar bland hästarnas ben. Vi informerar nog om det med skyltar också, säger Maukonen.

Arrangörerna önskar att publiken tar sig till tävlingsplatsen till fots från Casino.

Texten baserar sig på radiointervjuer gjorda av redaktör Bubi Asplund.