Hoppa till huvudinnehåll

Valbidrag borde ha redovisats för sex veckor sedan – flera politiker i huvudstadsregionen slarvar

50 euro
Arkivbild. Fem politiker i huvudstadsregionen har ännu inte redovisat sin finansiering i kommunalvalet. 50 euro Bild: Mostphotos / Oliver Hoffmann pengar,korruption,euro,brott,löner,50 euro note

Fem politiker i huvudstadsregionen har ännu inte redovisat för sin finansiering i årets kommunalval. Fyra av de fem politikerna är Sannfinländare. En lämnar in sin redovisning genast efter att Yle Huvudstadsregionen kontaktat honom.

Fyra av politikerna är suppleanter i Esbo stadsfullmäktige och en är suppleant i Helsingfors stadsfullmäktige. Redovisningen borde ha lämnats in senast den 12 juni.

Senast två månader efter att valresultatet har fastställts ska redovisningen om valfinansieringen publiceras på Statens revisionsverks webbplats. Redovisningen gäller alla ledamöter, oavsett hur mycket pengar som har använts i kampanjen.

I Esbo har fyra suppleanter inte lämnat in sina redovisningar. Dessa är sannfinländarna Seppo Huhta, Marja Pihlajaniemi och Toni Seppänen och socialdemokraten Abdi-Rashid Mohamud.

I Helsingfors är den sannfinländska suppleanten Nuutti Hyttinen den enda som ännu inte har redovisat sin finansiering.

Visste inte om att finansieringen ska redovisas efter valet

Yle Huvudstadsregionen har försökt ta kontakt med alla fem suppleanter men endast Toni Seppänen och Abdi-Rashid Mohamud har svarat. Mohamud vägrade kommentera den uteblivna redovisningen medan Seppänen förklarade att han helt enkelt inte visste om att valfinansieringen ska redovisas i efterhand.

– Jag gjorde en frivillig förhandsredovisning före valet och trodde att det inte behövdes en ny redovisning efteråt. Min finansieringssituation förändrades inte efter att jag lämnade in förhandsredovisningen och därför trodde jag att någon ytterligare redovisning inte var nödvändig, säger Seppänen.

Seppänen tror inte att den uteblivna redovisningen påverkar hans framtid som politiker.

– De väljare som är intresserade av min finansiering kan se den i förhandsredovisningen, menar Seppänen.

Seppänen gjorde sin redovisning en kort stund efter att Yle Huvudstadsregionen hade kontaktat honom på måndag eftermiddag.

Hoppas på att inte behöva skicka hot om böter

På Statens revisionsverk säger man att några viten, det vill säga hot om böter, ännu inte har skickats ut till de politiker som inte har lämnat in sin redovisning. Revisionsverket skickade förra veckan ut den andra påminnelsen om finansierngsredovisningen. När vitesprocessen inleds är ännu oklart men enligt revisionsverket inleds den ändå inte före den 14 augusti. På revisionsverket hoppas man att ingen vitesprocess överhuvudtaget behöver inledas.

Lagen om att redovisa valfinansieringen har gällt i de två senaste kommunalvalen. Enligt revisionsverket hann alla ledamöter i 2012 års kommunalval lämna in sina redovisningar innan någon vitesprocess behövde inledas.

Ändring 25.7.2017 kl. 10.52: Namn på den tillfrågade på revisionsverket borttaget.