Hoppa till huvudinnehåll

Amningsrum på Åborestaurang väcker starka känslor på sociala medier

Ammande mamma.
Ammande mamma. Bild: EPA/BEA KALLOS modersmjölk

Åborestaurangen Aunes beslut att hänvisa ammande mammor till ett skilt rum har skapat stor debatt på sociala medier.

Restaurangägarna skriver i ett Facebook-inlägg att de av erfarenhet vet att många matgäster störs av offentlig amning. Samtidigt vill de inte förpassa mammorna till toaletterna. Därför beslöt de att skapa en ren och bekväm plats, där ammande mammor kan mata sina barn i lugn och ro. Amningsrummet är enligt inlägget i anslutning till toaletten och inrett med en stol med armstöd.

Inlägget har ändå inte fallit i god jord hos alla. I skrivande stund har inlägget fått över 1 300 kommentarer och delats över 300 gånger.

Kritikerna menar att restaurangen tar ställning mot offentlig amning. Många är uppgivna över att något så naturligt som amning kan vara så främmande för vissa personer att det måste ske i skymundan.

Samtidigt får kritikerna mothugg av ett stort antal personer som håller fast vid att amning inte är passande på en restaurang.

"Det handlar inte om att amning är äckligt"

På restaurang Aune kunde man inte vänta sig en så stark mediestorm. Restaurangchefen Irina Virtanen menar att diskussionen på Facebook spårade ur fullständigt.

- Vi ber om ursäkt för att vi orsakade en sån förargelse, men vi tog beslutet på grund av att vi är en gastropub, det vill säga en bar, och inte en restaurang avsedd för barn. Vi har aldrig tvingat någon att amma i amningsrummet utan artigt bett dem göra det. Vi skulle inte slänga ut någon som vägrar heller, berättar Virtanen till Yle Åboland.

Hon vill poängtera att ingen har klagat på att amning är äckligt. Beslutet beror istället på att folk har upplevt att de stör barnet då de festar.

- Det här ska vara ett ställe där man känner att man får dricka vin och ha roligt. Vi kommer också i fortsättningen att vänligt be mammor att använda sig av amningsrummet.

Läs också