Hoppa till huvudinnehåll

Bakslag för amerikanska transpersoner – får inte ta värvning i militären

Militärer deltar i Prideparaden i San Diego i mars 2017.
Militärer deltar i Prideparaden i San Diego i mars 2017. Militärer deltar i Prideparaden i San Diego i mars 2017. Bild: DAVID MAUNG san diego

Donald Trump stoppar Obamaadministrationens beslut om att öppet transkönade personer ska få ta värvning i militären. Trump uppger på Twitter att det skulle bli för dyrt.

Sedan förra året har transpersoner som tjänstgör i den amerikanska militären fått vara öppna med sin könsidentitet. Det var tänkt att öppet transkönade personer från och med första juli också skulle ha fått rätt att ta värvning i militären.

I slutet av juni meddelade ändå högt uppsatta chefer inom militären att de vill skjuta upp lagändringen, för att hinna utreda frågan grundligare.

Nu skriver president Donald Trump på mikrobloggen Twitter att han beslutat att slopa lagändringen helt och hållet.

Enligt Trump måste den amerikanska militären fokusera på att vinna och kostnaderna för könskorrigeringar inom militären skulle bli för höga.

250 personer genomgår könskorrigering

Aktivister har i åratal försökt ändra på militärens förbud mot transpersoner. Enligt kritiker är förbudet diskriminerande och hindrar kompetenta personer från att ta värvning.

Efter att transpersoner fick rätt att vara öppna om sin könsidentitet har 250 personer inom militären påbörjat en könskorrigering eller hormonbehandling där militären står för kostnaderna.

Militärens totala hälsovårdkostnader har uppskattningsvis ökat med 0.04–0.13 procent på grund av vård för transpersoner.

Pentagon uppger att man inom en snar framtid kommer att uppdatera sina riktlinjer gällande transpersoner.

Det finns uppskattningsvis 2 500 till 7 000 transpersoner bland de 1,3 miljoner amerikaner som är i aktiv tjänst.

Källor: AFP, AP, BBC, The Guardian

Artikeln uppdaterades 27.7. 10.12 med uppgifter om kostnader för transvård.

Läs också