Hoppa till huvudinnehåll

Därför är östnylänningarna hyggligare

En polisbil bakifrån
Färre brott har anmälts i år. Arkivbild. En polisbil bakifrån Bild: Yle/Sofia Schleutker polisen

Enligt polisens färska statistik minskade mängden brott under årets första halva med 14 procent jämfört med ifjol. I Borgå och Sibbo anmäldes 38 procent färre brott. Kriminalkommissarie Leif Malmberg berättar varför östnylänningarna är hyggligare i år. Eller är vi?

- Nån direkt enskild orsak finns säkert inte, men faktum är ju att det fluktuerar från år till år. Åren 2015 till 2016 ökade brotten, nu minskade de. Minskningen ser stor ut därför att det ifjol begicks fler brott än i regel.

En annan orsak som syns i statistiken är betydelsen av folks benägenhet att anmäla brott.

- Vissa av siffrorna återspeglar kanske inte den verkliga situationen, bara hur många brott som anmälts.

Vädret som polis

Väderleken har också betydelse.

- Många brott sker utomhus och har vi dåligt väder så kanske de uteblir. Äldre människor brukade förr säga att ösregn eller riktig kyla är den bästa polisen som finns.

Polisen har dessutom haft mindre tid för spaningsverksamhet och övervakning än samma tid förra året.

- Det påverkar till en del. Nu har vi mycket varit fast i att ta hand om äldre brott på grund av preskriptionstider och annat.

Utredningstiderna har blivit längre.

- Det beror på att det i fjol gjordes förändringar i vårt sätt att arbeta. All förbehandling centraliserades till huvudpolisstationen i Vanda. Nu kommer det färre brott för utredning till polisstationen vilket har gett Borgåpolisen möjlighet att undersöka och slutföra gamla förundersökningar som i värsta fall väntat två år.

kriminalkommissarie Leif Malmberg i Borgåpolisen
Kriminalkommissarie Leif Malmberg. kriminalkommissarie Leif Malmberg i Borgåpolisen Bild: Yle/Stefan Paavola leif malmberg

I Lovisa har antalet anmälda våldsbrott minskat med 40 procent.

- Vi har inte märkt att gatorna skulle vara lugnare, många våldsbrott sker inte på allmän plats.

Ny teknik kan ändå ha haft en del i att minska på våldsbrotten.

- Dataprogram analyserar den information vi har och placerar patruller på vissa ställen där det antas att våra tjänster kan behövas, till exempel utanför nattklubbar. Det här kan också fungera förebyggande.

Fler anmälningar om familjevåld

En minskad mängd brott torde ju tyda på att det överlag går bättre för östnylänningarna.

Enligt Annika Immonen som är servicechef inom barn- och familjearbete i Borgå syns det ingen minskning i behovet av hjälp.

- Endast en liten andel av våra kunder gör sig skyldiga till brott och användare av socialtjänster bör inte förknippas med brottslighet. Men ofta kan brott vara symptom på att man mår illa.

Trots att ekonomin överlag blivit bättre kan det ta flera år för de mest påverkade att ta sig upp ur lågkonjunkturen.

Annika Immonen, chef för barnfamiljearbete i Borgå
Annika Immonen, servicechef inom barn- och familjearbete i Borgå Annika Immonen, chef för barnfamiljearbete i Borgå Bild: Yle/Fredrika Sundén porträtt,tjänsteinnehavare,Borgå,chef för barnfamiljearbete

Barnfamiljer behöver ekonomisk hjälp och stöd, samma gäller vuxensidan också.

Anmälningarna om familjevåld i Östra Nyland har ökat med 41 procent.

- Dels kan det handla om att familjevåld diskuterats mera vilket gör det lättare för folk att anmäla, säger Malmberg.

Missvisande siffror

Dessutom upptäcks familjevåld kanske lättare via myndigheternas förebyggande samarbete. Både Immonen och Malmberg nämner Marak-gruppen, olika myndigheter som träffas en gång i månaden för att gå igenom fall där det finns risk för familjevåld.

Malmberg tar också upp en förändring i lagstiftningen som gjorts för några år sedan.

- Förändringen förpliktar myndigheterna att anmäla våld i parförhållande om de misstänker sådant.

Enligt Immonen är skyddshemmet i Borgå ofta fullsatt, men där bor också kvinnor och barn från till exempel huvudstadsregionen om de inte fått plats på skyddshemmen där.

Också anmälningarna om våldtäkt har ökat med 17 procent. Enbart i Borgå är ökningen hela 200 procent, men den höga procenten är lite missvisande.

- I fjol anmäldes tre våldtäkter under det första halvåret, i år nio. Jag tror ökningen långt kan förklaras med ökad anmälningsbelägenhet, säger kriminalkommissarie Leif Malmberg.

Ligorna inburade

Antalet anmälda stölder och olaga intrång har sjunkit i Östnyland förutom då det gäller fritidsbostäder, men också de har hållit sig på ungefär samma nivå.

- Jag vill tro att det beror på att vi satsat på att informera och varna folk. Dessutom har allt flera kameraövervakning och larmsystem.

En del av bovarna har burats in.

- En stor del av stöldligorna som för några år sedan åkte runt och gjorde inbrott har åkt fast. Andra har kanske märkt att det inte lönar sig att komma till våra trakter.

En man i handfängsel med en polis
Handklovarna på. Arkivbild. En man i handfängsel med en polis Bild: Yle gripen

Enligt Malmberg har antalet utlänningar som misstänks för brått redan i många år hållits runt åtta procent.

- Flyktingförläggningarna i Borgå har inte ökat polisens arbetsuppgifter.

Malmberg säger också att inga utlänningar misstänks i någon av de tidigare nämnda våldtäktsfallen.

- Jag säger det eftersom jag vet att många har fördomar.

Nätbedrägerierna ett gissel

Antalet anmälda bedrägeribrott har minskat med nästan femtio procent i Östnyland. Malmberg är ändå inte nöjd.

- Största delen av bedrägerierna är internetbedrägerier där offret köper något via nätet men varan aldrig kommer. De börjar utgöra en olovligt stor del av polisens arbetsbörda.

Malmberg funderar på om färre nätbedrägerier anmälts på grund av att de lurade tycker det är pinsamt att ha blivit bedragna. Nätbedrägerierna är dessutom tunga att utreda, åtminstone då pengarna försvinner utomlands.

- Många länder har satt upp stora summor som gränser för när de ger rättshjälp. Ofta måste bedragarens byte vara kring 7500 euro för att vi ska få hjälp med att komma åt personen.

Malmberg poängterar att det ändå är viktigt att anmäla nätbedrägerier.

- Samma person lurar ofta många och vi behöver all information för att få fast den. Ofta är det frågan om tiotals eller hundratals människor som blivit lurade.

Enligt Malmberg är nätbedrägeriet en ny tendens, övriga brott är ofta förknippade med droger och alkohol.

- Men annars har östnylänningarna alltid varit ganska hyggliga.