Hoppa till huvudinnehåll

EU-domstolen: Hamas fortsättningsvis en terrororganisation

Egypten har nu terrorstämplat både Hamas och organisationens väpnade vinge.
Egypten har nu terrorstämplat både Hamas och organisationens väpnade vinge. Bild: MOHAMMED SABER palestinska hamas

Europeiska unionens domstol håller fast vid att palestinska Hamas ska klassas som en terrororganisation. Fallet skickas tillbaka till den lägre instansen tribunalen.

År 2014 slog tribunalen fast att EU inte hade tillräckligt med bevis för att fortsättningsvis stämpla Hamas som en terrorganisation.

Tribunalen ansåg att EU:s bedömning baserade sig på medieuppgifter och inte juridiska argument.

Domstolen skriver i dagens utlåtande att det bara krävs att nationella kompetenta myndigheter inledningsvis bevisar att en organisation ska terrorstämplas. Det finns inga krav på att använda kompetenta myndigheter för att upprätthålla stämpeln.

Enligt domstolen begick tribunalen ett juridiskt fel i sin bedömning år 2014. Därmed går domstolen oväntat emot en av sina jurister som i ett officiellt uttalande förra året sade att EU borde ta bort terrorismstämpeln från Hamas.

Mer moderat

Hamas, som sedan år 2007 har styrt över Gaza, har under de senaste månaderna vidtagit fler åtgärder för att framstå som en mer moderat rörelse.

I maj valde man Ismail Hanyia till ny politisk ledare, vilket anses vara ett steg i en mer moderat riktning.

I samband med valet av en ny ledare skrev Hamas också om sitt styrdokument. I det uppdaterade dokumentet har organisationen strukit formuleringarna om att Israel måste förstöras och signalerar att organisationen kan acceptera en palestinsk stat enligt gränserna före år 1967.

Hamas politiska ledare Ismail Hanyia skskar hand med ledaren för en egyptisk delegation till Gaza.
Ismal Hanyia anses representera en mer moderat falang av Hamas. Bild från år 2003. Hamas politiska ledare Ismail Hanyia skskar hand med ledaren för en egyptisk delegation till Gaza. Bild: EPA-PHOTO/EPA/MOHAMMED SABER Ismail Haniya