Hoppa till huvudinnehåll

Funktionshinder får synas och höras

man med människor i bakgrunden
Matti Hokkanen är inte rädd att jobba för sina rättigheter. man med människor i bakgrunden Bild: Monica Slotte / Yle Hangö,Matti Hokkanen

Då Förbundet De Utvecklingsstördas Väl (FDUV) har läger i Högsand i Lappvik i Hangö får deltagarna veta hur de kan påverka sin egen vardag.

På plats finns nämligen också föreningen Steg för steg som arbetar för och tillsammans med personer med utvecklingsstörning.

Från Rovaniemi till Högsand

42-årige Matti Hokkanen kommer från Helsingfors men är sedan ett drygt år tillbaka bosatt i Rovaniemi. Han deltar i FDUV:s läger på Högsand i Hangö och precis som tidigare år trivs han bra.

Hokkanen som är helt blind bor i egen lägenhet och går själv till butiken på sin hemort.

- Jag går till kassan och ber någon komma och hjälpa mig med mina uppköp. Jag har varit tvungen att anmäla två butiker till diskriminerings-och jämställdhetsnämnden då de har sagt att jag borde ha personlig assistent med mig. Det stämmer inte.

Kassapersonalen har inte tyckt att det hör till deras uppgifter att hjälpa med uppköpen och velat debitera sex euro för varje butiksbesök.

grupp med människor sitter och lyssnar
Sång och musik hör till programmet. grupp med människor sitter och lyssnar Bild: Monica Slotte / Yle Hangö,fduv

- Ett fall har gått vidare till förvaltningsdomstol medan ett annat fortfarande behandlas i nämnden, berättar Matti Hokkanen.

Hjälp och resurser

Det Matti Hokkanen efterlyser för en smidigare vardag kan handla om flera appar i telefonen så att han lättare kan vara i videokontakt med olika instanser.

- Om man har varit på operation och ska sköta eftervården hemma så kunde läkaren ge handledning via telefonen.

Matti Hokkanen beskriver lägerområdet ur sitt perspektiv: i vilka utrymmen det ekar för mycket, om bassängen som inte får användas och hur långgrund stranden är.

naturbild
Naturen är njutbar också om man inte ser den. naturbild Bild: Monica Slotte / Yle Hangö,fduv

Det finns också aktiviteter han gärna skulle ägna sig åt i Högsand i Lappvik.

- Det skulle vara roligt att hyra båt med aktersnurra och ge sig ut på en tur någon gång.

Matti Hokkanen ville själv flytta till norra Finland från Helsingfors. Han var med i en flyttningsförberedande grupp vid FDUV och bor nu i en lägenhet i Rovaniemi som är anpassad för hans behov.

Steg mot självbestämmande

Frank Lundgren är regional koordinator för föreningen Steg för steg. Föreningen som är en del av FDUV arbetar för att personer med utvecklingsstörning ska höras och synas i samhället.

man hjälper rullstolsbunden
Lägerledare Elias Vartio hjälper med mössan. man hjälper rullstolsbunden Bild: Monica Slotte / Yle Hangö,elias vartio

Föreningens medlemmar lär sig om sina rättigheter, talar om sina erfarenheter och beslutar om saker som är viktiga för dem.

- Steg för steg jobbar för och med, med är det viktiga ordet. Vår styrelse består av personer som har en utvecklingsstörning. De har en handledare som hjälper på mötena med stöd och information så att de ska kunna fatta egna beslut om hur vår verksamhet ska se ut, förklarar Frank Lundgren.

Föreningen utbildar också erfarenhetstalare som kan besöka skolor eller anlitas vid seminarier för att berätta om hur det är att leva med en funktionsnedsättning.

två män med vid projektor
Thomas Backas hjälper Frank Lundgren med tekniken. två män med vid projektor Bild: Monica Slotte / Yle Hangö,frank lundgren

- På ett sätt har kanske synligheten redan ökat, också om det fortfarande finns mycket att göra. I senaste kommunalval var det flera personer med utvecklingsstörning som ställde upp än någonsin tidigare, säger Lundgren.

Hjälper där han kan

Thomas Backas från Kimito har fyllt 50 år i sommar. Han besöker gärna Yle Västnylands redaktion i Ekenäs och är välbevandrad bland sladdar och knappar.

Han har med sig en egen skarvsladd som kommer väl till pass då han ska assistera Frank Lundgren under hans anförande. Rätt bild ska projiceras och visas för de övriga lägerdeltagarna.

Lundgren berättar om vilka byggklossar man behöver för att kunna bestämma om saker som har med en själv att göra. Först måste man ha tillgång till information, det ska också finnas olika alternativ att välja mellan. Dessutom ska man ha tid på sig att fundera och så ska man få stöd om man behöver det.

man vid dator
Thomas Backas gillar Yle Vega. Och att vara på läger. man vid dator Bild: Monica Slotte / Yle Hangö,thomas backas

Thomas Backas tycker om att vara på läger. Han hjälper också till med olika sysslor i köket på Högsand.

- Hemma i Kimito klarar jag mig bra på egen hand. Jag bor i egen lägenhet och får hjälp om jag ber om det.


Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland