Hoppa till huvudinnehåll

Karpar räddar åländsk sjö

 Gräskarparna som planterats ut i Tjudö träsk på Åland är två år gamla, väger ett halvt kilo och är 30 centimeter långa. Men de kan bli 20 år och väga nästan 20 kilo.
Gräskarparna som planterats ut i Tjudö träsk på Åland är två år gamla, väger ett halvt kilo och är 30 centimeter långa. Men de kan bli 20 år och väga nästan 20 kilo. Gräskarparna som planterats ut i Tjudö träsk på Åland är två år gamla, väger ett halvt kilo och är 30 centimeter långa. Men de kan bli 20 år och väga nästan 20 kilo. Bild: Totte Vesterlund Gräskarp,fiske

Dryga 300 gräskarpar ska hålla växtligheten i schack i Tjudö träsk på norra Åland. En varm sommardag äter de gräs motsvarande sin egen kroppsvikt. Fiskarna har köpts in på grund av att de säter så mycket gräs.

Fiskarna har kommit till Åland från en fiskodling i södra Sverige. De transporterades i plastpåsar med syresatt vatten.

Gräskarparna fraktas i påsar med syresatt vatten med sju fiskar i varje påse.
Gräskarparna fraktas i påsar med syresatt vatten med sju fiskar i varje påse. Gräskarparna fraktas i påsar med syresatt vatten med sju fiskar i varje påse. Bild: Totte Vesterlund fiske,Gräskarp

Gräskarpen är en art som ursprungligen härstammar från Kina. De kan bli både stora och gamla, upp till 20-30 år. Den största gräskarpen som fångats i Sverige vägde 19 kilo.

Sjön är viktig, inte bara för rekreation och bad, utan även för de många äppleodlingarna runt omkring som hämtar sitt vatten därifrån.

- Det är för att hjälpa till att beta ned vegetationen som man har stora problem med. Den har börjat täcka vattenytan, säger Jonas Jonsson, vd på svenska Aneboda fiskodling som levererat fiskarna.

Kastat 16 000 euro i sjön

Samfälligheten i Tjudö och Vestanträsk i närheten av sjön har tillsammans med privata bidragsgivare stått för kostnaden som uppgår till knappt 16 000 euro.

 Jonas Jonsson, vd på Aneboda fiskodling, Harriett Lindeman, ordförande för samfälligheten i Vestanträsk och Hans Palin, ordförande för samfälligheten i Tjudö.
Jonas Jonsson, vd på Aneboda fiskodling, Harriett Lindeman, ordförande för samfälligheten i Vestanträsk och Hans Palin, ordförande för samfälligheten i Tjudö. Jonas Jonsson, vd på Aneboda fiskodling, Harriett Lindeman, ordförande för samfälligheten i Vestanträsk och Hans Palin, ordförande för samfälligheten i Tjudö. Bild: Totte Vesterlund Gräskarp,fiske

De boende i området är nöjda, trots att de bokstavligen kastat pengarna i sjön.

- Det är det som är det roliga. Det har inte varit svårt att få ihop pengarna. Det har funnits ett engagemang, säger Harriet Lindeman, ordförande för Vestanträsks samfällighet.

Reporter: Totte Vesterlund/Ålands radio och tv