Hoppa till huvudinnehåll

Norge skickar 13 idrottare till friidrotts-VM – Sveriges trupp rekordstor

Karsten Warholm, våren 2017.
Karsten Warholm är Norges stora hopp (arkivbild). Karsten Warholm, våren 2017. Bild: Digitalsport / All Over Press Karsten Warholm

Norges VM-lag i friidrott blir aningen större än det finländska. Diskuskastaren Sven Martin Skagestad blir den 13:e medlemmen i Norges VM-lag. Skagestad, som vunnit EM-guld för under 23-åringar, fick inbjudan av Internationella friidrottsförbundet IAAF baserat på ranking.

Finlands lag kommer att bestå av tolv idrottare om höjdhopparen Linda Sandblom får en rankingplats. Finland kommer ikapp Norge i lagstorlek om häcklöparen Viivi Lehikoinen också får en plats. Lehikoinen vann brons på 400 meter häck i U20-EM.

Det norska laget består av åtta män och fem kvinnor. Lagets största stjärna är Karsten Warholm, 400 meter häck. Han står på nummer 6 i årsbästarankingen i världen med tiden 48,25.

Sverige satsar däremot med rekordstor trupp

Hela 30 svenska friidrottare uttagna i VM-truppen. En rekordstor skara.

- Vi har aldrig haft så stor trupp tror jag, säger förbundskapten Karin Torneklint till Dagens Nyheter.
Diskuslöftet Simon Pettersson fick en VM-biljett till London efter GP-tävlingarna i Karlstad.

Nu sällar sig fler friidrottare till den svenska VM-truppen:
Längdhopparen Khaddi Sagnia, 1 500-meterslöparen Kalle Berglund och Emil Blomberg på 3 000 meter hinder.

Tidsfristen för att klara kvalgränserna till friidrotts-VM i London löpte ut i helgen. Ingen i trion hade klarat respektive kvalgräns. Men tack vare att Internationella friidrottsförbundet (IAAF) fyller upp startfälten utifrån världsårsbästalistan så fick de nu varsin VM-biljett.

- Det är jätteroligt att Khaddi, Simon, Kalle och Emil fått inbjudan och kommer vara med i London. Khaddi har med sig erfarenheterna från sitt fina VM i Peking men för Simon, Kalle och Emil blir det debut och de är redo att ta chansen och göra sitt bästa, säger förbundskapten Karin Torneklint i ett pressmeddelande.

"Fantastiskt bra"

Just nu är på pricken 30 aktiva uttagna till mästerskapet.

- Det är en jättestor trupp, vi har aldrig haft så stor trupp tror jag. Då är det ändå tuffare kvalgränser än tidigare, så det är fantastiskt bra, säger Karin Torneklint till Dagens Nyheter efter GP-tävlingen i Karlstad.

Men fler kan det alltså bli i och med inbjudningarna från IAAF.
En som inte kommer till start i VM är maratonlöparen Isabellah Andersson. Hon lämnar återbud på grund av att hon känner sig ur form:

- Isabellah är en klok löpare som vet vad hon behöver ha för svar på träningen för att göra sig själv rättvis. Därför stödjer jag hennes beslut att avstå denna gång, men ser fram emot att ha henna med på kommande mästerskap, säger Karin Torneklint.

Text: FNB-NTB-TT

Läs också

Nyligen publicerat - Sport