Hoppa till huvudinnehåll

Också Storbritannien slutar sälja bensin- och dieselbilar

London
London Bild: Mostphotos London,England,Storbritannien,bussar,trafik,bilar

Storbritannien har beslutat att försäljningen av bensin- och dieselbilar ska upphöra i landet år 2040. Syftet är att minska på utsläppen.

Landets regering fattade det väntade beslutet på onsdagen. Förbudet motsvarar beslutet som den franska regeringen fattade i början av juli.

I en rapport i maj krävde landets högsta domstol att regeringen utarbetar en plan för att minska på mängden kväveoxid i luften.

Övergången till elbilstrafik är en del av Storbritanniens strävan att uppfylla sin andel att Parisavtalet om klimatutsläppen. I dag är inte ens en procent av alla bilar på de brittiska vägarna eldrivna.

Förutom diesel- och bensinbilar förbjuder Storbritannien också hybrider, alltså bilar som kombinerar en elmotor och en förbränningsmotor.

Dröjer länge innan Finland är bensin- och diselbilfritt

Pasi Nieminen som är vd på Automobilförbundet betraktar besluten som kraftiga signaler om den riktning i vilken länderna anser att utsläppspolitiken ska utvecklas.

- Det är också en signal om att bilindustrin på ett betydande sätt måste investera i alternativa energiformer.

Enligt Nieminen kommer effekterna att märkas i Finland först om flera årtionden.

- Med vår bilpark skulle användningen avta slutgiltigt på 2060-talet.

Finska regeringen har inte funderat på att förbjuda försäljningen av diesel- och bensinbilar, sade kommunikationsminister Anne Berner (C) till tidningen Demokraatti förra veckan.

Text: FNB