Hoppa till huvudinnehåll

Se upp för ficktjuvar på Järnvägstorget!

Fler stölder under sommaren
Sommaren är högsäsong för ficktjuvar. Fler stölder under sommaren Bild: YLE/Heini Rautoma ficktjuvar

Helsingforspolisen har tagit fast ett flertal ficktjuvar på Järnvägstorget på sistone. Hela centrum är en riskzon.

- Även om ficktjuvar nog förekommer året om så är sommaren deras säsongstid, säger kriminalkommisarie Jouni Jokinen vid Helsingforspolisen.

Ingången till Järnvägsstation i Helsingfors.
Järnvägstorget har på sistone drabbats av flera ficktjuvar. Ingången till Järnvägsstation i Helsingfors. Bild: Mostphotos Helsingfors,järnvägstrafik,Järnvägstorget, Helsingfors stad

- Tjuvarna söker sig till ställen där det finns mycket turister. Polisen har förutom på Järnvägstorget också tagit fast tjuvar på Salutorget, i Kampen och vid Uspenskijkatedralen, säger Jokinen.

Skickliga tjuvar

Vissa ficktjuvar är så skickliga att de lyckas ta plånböcker och mobiltelefoner från folks bröstfickor.

- De kan också röra sig i grupp så att en del av gänget distraherar offret, till exempel genom att sälja smycken medan de andra passar på att ta plånboken, berättar Jouni Jokinen.

Kvinna på uteservering med väska på stolen bredvid. Någon plockar telefonen ur väskan.
Det lönar sig att hålla sina värdesaker under uppsikt i centrum. Kvinna på uteservering med väska på stolen bredvid. Någon plockar telefonen ur väskan. Bild: Andrey Popov Fickstöld,telefoner,stöld,rån,theft,plånböcker,smarttelefoner,ficktjuvar

Offret putsas under putsning

- Det förekommer också att tjuven kastar något på offret och erbjuder sig sedan att putsa dess kläder. I samma veva "putsas" offret också rent från värdeföremål, säger kriminalkommisarie Jokinen.

Läs också