Hoppa till huvudinnehåll

Sommaren är svår för den som är i kris

händer
Arkivbild. händer Bild: YLE/Petter Sandelin #hurmårdu

Ska du hamna i en livskris, så undvik att göra det på sommaren säger Kaj Hedman i Karleby. Trots upprepade försök att få kontakt med det psykteam Hedman hänvisats till så ringde ingen tillbaka.

- Samhället och supportmekanismerna står mer eller mindre stilla medan de friska firar välförtjänt semester, säger Kaj Hedman.

Hedman hamnade i en akut livskris i semestertider och det var en mycket dålig kombination säger han.

Kan inte lämna sitt hem

Kaj Hedman är diagnostiserad med emotionellt instabil personlighetsstörning, tidigare kallad borderline och generellt ångestsyndrom.

På grund av diagnoserna är Kaj Hedman klassad som gravt handikappad och han kan inte lämna sitt hem för annat än kortare turer i närmiljön.

En gång i månaden får han besök av en psykiatrisk sjuksköterska i hemmet.

Innan hans egenvårdare gick på semester informerades Hedman om att han när som helst under tjänstetid kunde kontakta ett psykteam.

Egenvårdaren hade redan i våras fått bekräftelse på att Hedman kunde vända sig till psykteamet.

Teamet skulle svara på samtal eller ringa tillbaka så snart de kunde.

Men trots att Hedman ringde upprepade gånger så fick han ingen kontakt.

- De svarade inte och ringde inte tillbaka, säger Hedman.

Till slut skrev Hedman ett sms till psykteamet och frågade om han kunde ringa upp och om de då skulle svara.

Svaret han fick av en sköterska var att Soite under sommaren har ett beslut om att när en klients egenvårdare är på semester så ska klienten ringa en annan, namngiven skötare.

Det här hade Kaj Hedman inte informerats om. Den namngivna skötaren hade inte heller informerats om att Hedman under sommaren skulle vara hennes klient.

När Hedman i sommar kom i kontakt med en dejourerande psykiatrisk sköterska sa hon att: Ja du vet ju hur det är med staten, resurserna är knappa, om du vill ha mera stöd så måste du köpa privata tjänster.

- Det kändes inte alls trevligt att höra. Jag är trots allt klassad som handikappad, säger Kaj Hedman.

Ny människa varje gång

För Kaj Hedman är situationen speciellt svår eftersom han inte själv kan ta sig till läkare eller sjukskötare. De måste komma hem till honom. Men situationen är inte heller lätt för de som kan ta sig till läkare.

- Vänner och bekanta vittnar om att situationen är svår. Visst har det varit svårt att få kontakt med vården sommartid också tidigare, men aldrig så illa som i år, säger Hedman.

Kaj Hedman säger att i en nödsituation kan man få hjälp genom att ringa akutnummer. Det känns som en liten utväg för stunden.

- Men det är ingen terapi eller någon långvarig lösning. Dessutom är det oftast en obekant människa som svarar. Det är mycket svårt för en främmande människa att snabbt sätta sig in i ens situation, säger Hedman.

Kaj Hedman säger att även för den som inte har en tidigare historia av mentalt illamående är sommaren svår. En akut livskris kan drabba vem som helst.

- Det är inte lätt att vara sjuk överhuvudtaget, men det är nog särskilt illa att hamna i en verklig livskris mitt i sommaren. Det känns otryggt. Sommaren är något av ett helvete i Finland, eftersom supportmekanismerna inte fungerar i semestertider.

Personalens ansvar

På samkommunen Soite säger Matti Kaivosoja som är verksamhetsområdeschef för familjernas tjänster att alla klienter ska få hjälp och anvisas till rätt person.

Matti Kaivosoja säger att han inte har information om det aktuella fallet men att det verkar som om det brustit i informationsgången.

- Det får inte vara svårt att få kontakt och klienten ska visas rätt när hen tar kontakt, säger Kaivosoja.

Direktiven är tydliga säger Kaivosoja. Ansvaret ligger på personalen.

-Om den person klienten söker inte finns på plats så är det personalens ansvar att se till att klienten får hjälp, inte klientens ansvar. Därför anser jag inte att det gått som det ska i det här fallet, säger Kaivosoja.

Kaivosoja säger att han inför varje sommar försäkrar sig om att alla enheter fungerar som de ska trots ledigheter.

- Jag kan inte godkänna att avdelningar inom specialsjukvården inte fungerar. Patienterna har rätt att få kontakt och vård, säger Kaivosoja.

Överlag har vården fungerat bra säger Kaivosoja och han har inte hört några andra klagomål. Men han uppmanar Kaj Hedman och eventuellt andra personer som haft problem att ta kontakt.

- Det är bra att reda ut saker så att vi kan korrigera sådant som inte fungerat som det ska, säger Kaivosoja.

Valo håller öppet

Inför semestrarna beslöt Österbottens kriscenter Valo att hålla öppet hela sommaren. Många instanser som erbjuder hjälp och stöd håller stängt, speciellt under juli månad, sa Valos direktör Anne Salovaara-Kero till Yle Österbotten i juni.

Salovaara- Kero befarade att människor som möter kriser och svårigheter kan bli utan hjälp och stöd. Finland är mer eller mindre stängt i juli och situationen är svår säger krisarbetare Mari Wiklund på Valo.

-Man får inte bli mentalt sjuk eller hamna i en kris i julimånad. Många av dem som vänder sig till oss berättar att de inte fått någon hjälp på något annat håll, säger Wiklund.

Psykisk kris allvarlig

Hälsocentralen, sjukhuset och Valo är de enda instanser som har öppet säger Wiklund.

- Det är en fruktansvärd situation när en människa hamnar i kris och mår riktigt dåligt. Och ingenstans kan hon vända sig och på hälsovårdscentralen säger de att det inte hör till dem. Det är verkligen oförståeligt att det får vara så, säger Wiklund.

Kaj Hedman säger mental ohälsa inte prioriteras lika högt som fysiska sjukdomar. Men psykiska problem är lika verkliga som vilken annan åkomma som helst.

- I en svår kris är det mycket viktigt att få mentalt och professionellt stöd. Så att du klarar dig. En psykisk kris kan vara lika allvarlig som en svår fysisk kris, säger Kaj Hedman.

Läs mera:

"En psykpatient har aldrig semester från sin sjukdom"

För den som har psykiska problem kan sommaren vara en extra tung tid. I juli när vårdenheterna är stängda och terapeuterna är på semester är det svårare än vanligt att få hjälp.

Läs också