Hoppa till huvudinnehåll

Vandringsleden Kalles rundan fyller tio år

Kåtan på Tenaberget i Liljendal.
Kåtan på Tenaberget är ett fint ställe att ta en paus på under Kalles rundan. Kåtan på Tenaberget i Liljendal. Bild: Yle / Hanna Othman Liljendal,vandringsleder,naturleder,kåta,tenaberget

I höst har det gått tio år sedan rutten på 11,5 kilometer officiellt öppnades i Liljendal. Vandringsleden går igenom naturskön skog och mysiga träsk.

Hjärnan bakom vandringsleden i Liljendal var den legendariska eldsjälen Kalle Strömberg. Han hade sett till att Liljendal idrottsklubb hade en konditionssektion, och efter att sektionen hade arrangerat en vandringsresa till Repovesi konstaterade Strömberg att man ju borde kunna vandra i Liljendal också.

Strömberg kände väl till markerna öster om riksväg sex och norr om Hopom träsk. Han tog kontakt med markägarna och började tillsammans med sina vänner rita upp en rutt och röja stigar i skogen.

- Det var lite så att när Kalle sade att något skulle göras så gjordes det. Han var en sådan person, minns Leena Lindfors som är medlem i LIK:s kondistionssektion.

Leena Lindfors.
Leena Lindfors. Leena Lindfors. Bild: Yle / Hanna Othman Liljendal,Leena Lindfors,tenaberget

Allt jobb gjordes som talkoarbete. De första åren var rutten aningen bristfälligt utmärkt men det är inte längre ett problem.

Längs rutten har man fäst plastband i vissa träd och målat med färg på andra, och vid startplatsen på Kyrkvägen får vem som helst hämta kartor där rutten finns ut märkt.

Rutten börjar från spånbanan i Liljendal och fortsätter norrut genom skogen. Ibland går man på mindre skogsvägar och ibland får man hoppa över stenar på stigarna. På vägen kan vandraren se mindre sjöar, mossar och olika sorters skog medan man tar sig upp och ner för höjderna i terrängen.

Utsikten från Tenaberget i Liljendal.
Utsikten från Tenaberget. Utsikten från Tenaberget i Liljendal. Bild: Yle / Hanna Othman Liljendal,vandringsleder,naturleder,skogar,tenaberget

Längs vandringsleden finns många ställen som lämpar sig utmärkt som rastplatser. Exempelvis finns det på Tenaberget en kåta där man kan grilla både ute och inne, samt ett utedass.

- När man fortsätter en liten bit vidare från kåtan längs rutten så finns det en fin liten sjö. Där finns vackra klippor att sitta på. En del brukar simma där, men vattnet lär vara ganska kallt eftersom sjön är djup, säger Lindfors.

Det är svårt att säga hur många som besöker Kalles rundan årligen. Lindfors säger att hon ändå ofta ser på Facebook att folk lämnat en kommentar på Kalles rundans sida då de varit och vandrat.

Kalles rundan.
Startplatsen. Från den här byggnaden på Kyrkvägen startar Kalles rundan, från postlådan på bilden kan man hitta kartor. Kalles rundan. Bild: Yle / Hanna Othman Liljendal,vandringsleder,naturleder,kalles rundan

Årligen ordnas en organiserad vandring längs Kalles rundan endera den andra eller tredje söndagen i september. Deltagarantalet har varierat från 80 till 140 personer.

- Vi har alltid paus på Tenaberget och grillar korv och dricker saft. Sedan fortsätter vi och njuter av naturen och umgänget. Det är ingen tävling, säger Lindfors.

Preliminärt ordnas vandringen söndagen den 17 september i år.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland