Hoppa till huvudinnehåll

Alliansen håller fast vid misstroendeförklaring mot Hultqvist

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. Bild: AOP/ ERIK SIMANDER Peter Hultqvist,Försvarsminister,Sverige,Hultqvist,Misstroendeförklaring,misstroende

Alliansen håller fast vid planerna om en misstroendeomröstning mot försvarsminister Peter Hultqvist. Tidigare på torsdagen meddelade statsminister Stefan Löfven att Hultqvist sitter kvar i regeringen.

Som en följd av Alliansens misstroendevotum mot tre ministrar kom statsminister Löfven i dag med beskedet att han ombildar sin regering. Infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman lämnar regeringen – men försvarsminister Hultqvist fortsätter på sin post.

På så vis kastades bollen tillbaka till Alliansen. Alliansens partiledare har under dagen suttit i ett möte om hur man ska gå vidare och kommit fram till att hålla fast vid misstroendeförklaringen mot Hultqvist.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra skriver på Twitter att beskedet att två ministrar avgår är välkommet men att gunden för misstroendet mot Peter Hultqvist kvarstår.
Hoppa över Twitterpostning

Får vänta till hösten

I ett gemensamt uttalande från Alliansen heter det att Hultqvist avstod från att informera ansvarigt statsråd, statsministern och riksdagen om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen trots att han hade informerats om dem.

Men eftersom det nu handlar om en och inte tre ministrar så har partiledarna valt att inte kalla till ett extrainkallat riksdagsmöte under sommarpausen utan väntar tills riksdagen sammanträder i höst.

Löfven: Misstroendeförklaringen helt oseriös

Hultqvist var kortfattad tidigare i dag då SVT frågade hur han ser på ett fortsatt misstroendevotum.

- Det är en process som är möjlig, men jag har inga kommentarer till det i dag, sade han.

Löfven kallade misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist ”helt oseriös”.

Enligt SVT:s uppgifter är det Liberalerna som var minst ivriga att gå vidare med misstroendeförklaringen.

Alliansen består av de borgerliga riksdagspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Läs mera:

Stefan Löfven avgår inte

Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

Läs också