Hoppa till huvudinnehåll

Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

Amie Borgar utomhus framför en blomsteräng.
Amie Borgar ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M. Amie Borgar utomhus framför en blomsteräng. Bild: Yle/Björn Karlsson Musikchef,amie borgar

Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? På det svarar Amie Borgar, som är Svenska Yles musikchef och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

Musik har alltid funnits i Amie Borgars liv och hör till hennes största passioner i livet.

Men hur är det att vara musikchef och hur går det till när musiken väljs för radiostationerna?

- Det mest utmanande med mitt jobb är att välja bort musik. Det kommer seriöst in hundratals låtar varje månad.

Varje dag får Amie in mängder av låtar och ser till att lyssna på allting. Sedan plockar hon ut guldkornen, men också låtar som hon är lite osäker på och vill testa ifall de funkar för en viss publik.

Amie är ändå inte ensam om att välja vilken musik som sist och slutligen spelas på radion. Tillsammans med en grupp lyssnar hon på musik och de röstar om vilka låtar som skulle passa att spelas på Vega och X3M.

- Det mest utmanande med mitt jobb är att välja bort musik. Det kommer seriöst in hundratals låtar varje månad.

Men hur kommer det sig att till exempel Tomas Ledins låt Sommaren är kort spelas just klockan 14.10?

Att en viss låt spelas en viss tid beror på att låtarna sätts in i ett system. Först kategoriseras de i olika kategorier beroende på om de hör till exempelvis rocklåtar, svenska låtar eller sommarlåtar.

Programmeraren Hans-Åke Manelius kodar låtlistorna och har satt in Sommaren är kort nu när det är sommar.

- På sommaren kanske många kör bil till sommarstugan och då tänker man att här skulle det passa med en nostalgisk sommarlåt av en folkkär artist, som är omtyckt av många.

I systemet läggs låtarna in så att de passar för tidpunkten men också så att ordningen passar ihop. Om The Beatles låt Yesterday spelas på förmiddagen ser man till att en liknande låt från 60-talet inte spelas direkt efter.

Spotify på telefon.
Amie använder sig av Spotify för att se vilken musik som är trendig just nu. Spotify på telefon. Bild: imago/Levine-Roberts/ All Over Press Spotify,musikstreeming,smarttelefoner

Två olika kanaler - två olika musikprofiler

Vega och X3M är två väldigt olika kanaler och har också två helt olika musikprofiler.

- På X3M handlar det om den nyaste hit-musiken medan man på Vega försöker se till bredden.

På X3M satsas det på den trendigaste musiken och det väljs ofta in ny musik. X3M har ett system där låtar som ingår i A-listan spelas fem gånger om dagen, låtar på B-listan spelas fyra gånger och så vidare.

Amie följer med vilka låtar som trendar ute i världen genom att titta på bland annat Spotifylistor eller på tjänsten shazam, en mobilapp där man kan ta reda på vad en låt heter och också se vad andra har kollat upp för låtar. Hon följer också med vad andra radiokanaler spelar just nu.

- Däremot strävar jag efter att det ska finnas lite överraskningar så att det inte bara spelas det man vanligtvis hör på andra kanaler. Vi vill ha ett lite bredare och mer överraskande utbud på båda kanalerna.

Släktträffar är det allra bästa när man får prata med äldre släktingar om vad de tycker om.

I jämförelse med X3M är Vega en kanal med ett bredare utbud där det spelas allt från den nyaste musiken till gamla goda ABBA. Det väljs mer sällan in ny musik till spellistan men utbudet är ändå mer varierat. En låt spelas högst en gång per dag.

- Jag pratar med människor och frågar vad de tycker om och vill höra. Släktträffar är det allra bästa då man får prata med äldre släktingar om vad de tycker om.

Bild på radioapparat.
Yle Vega har ett brett utbud av musik med många olika genrer. Bild på radioapparat. Bild: Yle/Andy Ödman radio vega

Musik väcker åsikter

Att musik väcker åsikter är ganska självklart, och så gör också musiken som spelas på radio. Det är omöjligt att tillfredsställa alla och det finns knappast en enda låt i hela världen som alla tycker om.

- Jag hoppas ändå att det finns någonting för alla.

Under morgnar, förmiddagar och eftermiddagar är musiken förprogrammerad och består av en salig blandning.

Men det finns även specialprogram som till exempel Den klassiska kvällen i Yle Vega där det endast spelas klassisk musik under några timmar. På X3M finns programmet Önska, där lyssnarna själva får skicka in önskemål om vad de vill höra för musik.

Är det någonting du funderar på? Hör av dig!

- Man får jättegärna skriva till mig om man har reagerat på någonting så kan vi diskutera igenom det och mitt i allt kan vi göra förändringar enligt ett publikönskemål, säger Amie.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje