Hoppa till huvudinnehåll

Jolanta – det här är operan presidenterna Putin och Niinistö ska se

S:t Petersburgs statliga isbalett uppträder med Svansjön.
Ur Svansjön, Pjotr Tjajkovskijs kanske mest älskade verk. S:t Petersburgs statliga isbalett uppträder med Svansjön. Bild: Sankt Petersburgs statliga isbalett tjajkovskij

- Rysslands president besöker Finland för att se ett ryskt gästspel, det är ju lite intressant. Det säger musikredaktören och operakännaren Jan Granberg, som berättar vad det är för en opera Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö ska se tillsammans i Nyslott ikväll.

Ryska Bolsjojteatern framför Pjotr Tjajkovskijs Jolanta. Kvällsföreställningen av operan börjar klockan 19.

- Det är Tjajkovskijs sista opera, berättar Jan Granberg.

Efter framgången med Spader Dam beställde Marinskij-teatern ett paket bestående av en balett och en kort opera som de tänkte sig skulle framföras under samma kväll. Det blev då den kända julbaletten Nötknäpparen plus operan Jolanta.

Ikväll spelar Bolsjoj-teatern upp en liten stump ur Nötknäpparen och sedan ser man Jolanta i sin helhet. Därmed har en del av ursprungstanken bibehållits.

- Det här låter som en mardröm för en nutida operachef men det fungerade kanske då tsaren betalade fiolerna.

Jan Granberg
Jan Granberg sommarkväll med klassisk sommarmusik

Jolanta är en sällsynt fågel på de finländska operascenerna. Den spelades senast år 1919, säger Jan Granberg.

- Jolanta är en ganska konstig story.

Den handlar om en medeltida kung och hans blinda dotter Jolanta. Det märkliga är att kungen kräver att ingen berättar för Jolanta att hon är blind och att hon därmed saknar ett sinne som andra har. Ändå vill han att hon ska botas och få tillbaka synen.

Om man är en vän av Tjajkovskij - hur tar man till sig Jolanta?

- Baletterna tycker ju alla om, Nötknäpparen och Svansjön med deras melodiska stycken och finurliga ljud och instrumentval. Visst har Jolanta också några vackra melodier men inte några enorma örhängen, säger Jan Granberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje