Hoppa till huvudinnehåll

Kallt väder en utmaning för simskolor - "Vi behöver fundera på nya lösningar"

en bild över toby simgrop med stranden, vattnet, grönska och en brygga
Toby simgrop. en bild över toby simgrop med stranden, vattnet, grönska och en brygga Bild: Yle/Jasmine Nedergård Toby,Österbotten,vatten,brygga (IT),Toby simgrop

Den kalla sommaren har varit besvärlig för simskolor som ordnas utomhus. Det maximala antalet elever per simskola är 60, men på ett ställe i Korsholm anmäldes endast 22 elever.

Susanne West, verksamhetsledare för Folkhälsan i Korsholm, säger att det nog varit mer utmanande att få elever till simskolorna i år.

- Jag tror att folk är lite rädda för vädret, även om barnen trivs på simskolorna oberoende om det regnar eller om solen lyser.

West säger att framtiden känns utmanande ifall det kalla vädret kommer fortsätta kommande år. Nu funderar man på nya lösningar.

"Stor skillnad att ordna simskola inomhus och utomhus"

Ett förslag är att förkorta simskolorna. I dag pågår de mellan nio och tio dagar och är tre timmar långa.

- Man kan kanske också börja ordna dem kvällstid för att föräldrar ska ha bättre möjligheter att skjutsa barn ifall simskolan är på annan ort.

Att dela upp simskolorna så att en del sker utomhus och en del sker inomhus är också en möjlighet, men där kommer kostnadsfrågan in. Det är dyrare att ordna simskola i en simhall.

- Dessutom är det stor skillnad mellan att gå i simskolan inomhus och utomhus. Vattnet är helt annorlunda. Inomhus är det varmt och klart medan utomhus är vattnet mycket mörkare och kallare.

Simskoleelever vill delta även om vattnet är kallt

I Toby har den sista av Korsholms simskolor börjat denna vecka. Vädret är mulet, men vattnet är 18 grader varmt och simskoleeleverna Evelina Björkgren, Moah Kronholm och Amanda Nyholm är taggade.

- Jag vill bli bättre på crawl, säger de alla i kör.

De har alla redan simmat en del under sommaren även om vattnet varit kallt. Kylan verkar alltså inte hindra dem från att simma.

- Man vänjer ju sig vid det kalla vattnet, säger Kronholm.

simeleverna evelina björkgren, moah kronholm och amanda nyholm står på gräset framför toby simgrop
Evelina Björkgren, Moah Kronholm och Amanda Nyholm simeleverna evelina björkgren, moah kronholm och amanda nyholm står på gräset framför toby simgrop Bild: Yle/Jasmine Nedergård simundervisning,Toby,Österbotten,folkhälsans simskola

"En av de kallaste somrarna"

Enligt ansvariga simlärare Julia Lövdahl är den här sommaren en av de kallaste. Hon har varit simlärare i fem år och har använt sin våtdräkt flera gånger då vattnet varit kallt.

Även fler barn har börjat använda våtdräkter.

- Våtdräkter har nog blivit mer populära och de finns ju lite överallt att köpa nu för tiden, säger Julia Lövdahl.

simlärarna julia lövdahl och victoria gran står vid simgropen i Toby
Victoria Gran (till vänster) och ansvarig simlärare Julia Lövdahl. simlärarna julia lövdahl och victoria gran står vid simgropen i Toby Bild: Yle/Jasmine Nedergård simlärare,Toby,simundervisning,Victoria gran

Det största problemet enligt Lövdahl och simläraren Victoria Gran är inte att vattnet varit för kallt, utan att luften varit kall. Barnen har börjat frysa när de kommit upp ur vattnet .

- Många gånger har barnen kommit fram till oss och sagt att de bara vill simma en gång den dagen eftersom de vet hur kallt vattnet varit. Men det beror nog helt på från dag till dag hur barnen känner sig, säger Lövdahl.

Det finns mycket man ska hinna gå igenom i simskolan och ifall simskoleleverna inte vill simma blir det svårare att hinna lära ur allt. Gran är ändå inte orolig.

- Visst påverkas undervisningen av det kalla vädret, men jag tror att simtiden blir effektivare ifall man vet att man har mindre tid, säger Gran.

Båda två är överrens om att simskolorna nog klarar sig även om vattnet och vädret är kallt.

- Har man roligt om dagarna så går det nog över fast man ibland står och fryser, säger Lövdahl.

- Det är nog enbart åskan man behöver oroa sig över, säger båda och skrattar.

Se också TV-nytts inslag på ämnet här nedan:

Uppdaterad 08:04 med ett inslag från TV-nytt