Hoppa till huvudinnehåll

Mattvättare har fått ha tålamod - mattor ute och torkar i veckor

Teuvo Ek tvättar mattor vid Söderkulla gård i sibbo
Teuvo Ek tvättar tvättar sina mattor i Söderkulla. Teuvo Ek tvättar mattor vid Söderkulla gård i sibbo Bild: Yle / Petter Blomqvist Sibbo,tvätt och rengöring,Matta,miljö,tvätt (textilvård)

I juli börjar det sent om sider bli liv och rörelse vid mattvättningsstationerna i östra Nyland. För många är mattvätt en väsentlig del av en riktig sommar, och om man varit ute för tidigt har regnet gjort att man får vänta extra länge innan mattorna har varit tillräckligt torra.

Arja och Teuvo Ek har kommit till mattvättstationen nära Söderkulla gård i nästan 30 år. I år har de fått vänta bra mycket längre än vanligt.

– Vi har gått och väntat i flera veckor. Det är sällan det dröjer ända in i juli innan vi kommer hit, säger Teuvo Ek.

Mattvätten har blivit ett sommarnöje.

– En midsommar kom jag hit och tvättade mattor med barnbarnen. Det var den bästa midsommaren på länge, säger Arja Ek.

Arja Ek tvättar mattor i Söderkulla i Sibbo.
Arja Ek har tvättat mattor i Söderkulla i nästan 30 år. Arja Ek tvättar mattor i Söderkulla i Sibbo. Bild: Yle / Petter Blomqvist Sibbo,Söderkulla,Matta

Får vänta i veckor

I Söderkulla är torkställningarna fullproppade. Regnet under juni månad betyder att vissa mattor fått hänga ute väldigt länge.

Mattor hänger på tork vid stationen för mattvätt i Söderkulla
En del av mattorna i Söderkulla har väntat i flera veckor på att avhämtas. Mattor hänger på tork vid stationen för mattvätt i Söderkulla Bild: Yle / Petter Blomqvist Matta,tvätt (textilvård),Sibbo,Söderkulla

– Den där mattan har hängt här i åtminstone tre veckor, säger Teuvo Ek och pekar på en färggrann matta i torkställningen.

– Det har regnat så mycket att de har torkat ordentligt här ute. Vi brukar alltid ta med oss några sopsäckar och ta med oss mattorna hem för att torka.

Inte tvättmedlet som är skadligt

Stationerna för mattvätt är till för att spara på miljön och förhindra att smutsvattnet läcker ut i havet, vilket det gör vid traditionella mattbryggor. Det är alltså inte frågan om att tvättmedlen som används är miljöskadliga utan att smutsvattnet ofta innehåller bakterier och bidrar till övergödningen.

Det här enligt en studie av Birkalands miljöcentral för omkring åtta år sedan.

Arja Ek har en lite mer exotisk tvål än vanlig tallsåpa.

Arja Ek visar upp den över 75 år gamla två hon använder till att tvätta mattor.
Arja Ek har en hel låda med den över 75 år gamla tvål hon använder till mattvätten. Arja Ek visar upp den över 75 år gamla två hon använder till att tvätta mattor. Bild: Yle / Petter Blomqvist tvål,Matta

– Den här tvålen är åtminstone 75 år gammal. Jag hade en hel låda och tänkte att antingen kan jag tvätta mattor med den eller föra den till ett museum.

Mättvättstationerna i Sibbo öppnades i maj och man kan tvätta sina mattor avgiftsfritt fram till oktober. Utöver Söderkulla finns det en station nära kommunens depå i Nickby.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland