Hoppa till huvudinnehåll

Oförändrat algläge i Skärgårdshavet

Blågröna alger vid en strandkant.
Blågröna alger vid en strandkant. Bild: Yle/Gitte Laurell Blågröna alger,alger,algblomning

De blågröna algerna har inte ökat på havsområdena i sydvästra Finland under de senaste dagarna. Däremot har algerna blommat till i många insjöar. Det meddelar miljöcentralen.

Mängden blågröna alger är ungefär den samma jämfört med samma tid förra veckan. Det betyder att det finns blågröna alger i största delen av havsområdena.

Rikliga mängder blågröna alger har påträffats på området mellan Iniö och Gustavs, samt vid Mannervesi utanför Nystad. Allmänheten har också tipsat om blågröna alger utanför Kimitoön och Sastmola.

Små mängder blågröna alger har observerats utanför Själö i Nagu, Utö, Ströömi i Gustavs, Kirkonsalmi i Merimasku och Otanlahti i Raumo.

På vissa håll har också rostfärgade bälten bildats. Det är frågan om sporer från rostsvampar, som är ofarliga för människan. Sporerna kan ändå ge allergiska symptom i ögonen om man simmar i vatten som innehåller rikliga mängder av sporerna.

Mer alger i insjöarna

Mängden blågröna alger har ökat i insjöarna i Egentliga Finland och Satakunta under de senaste dagarna.

Den största förekomsten av blågröna alger har hittats i Kjulo träsk. Blågröna alger har också hittats i Kirkkojärvi i Kisko i Salo och i Turajärvi i Eura.

Mängden blågröna alger är ändå lägre jämfört med tidigare år. Om vädret är varmt och vindstilla så kan algblomningen ändå tillta i snabb takt, meddelar miljömyndigheterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland