Hoppa till huvudinnehåll

Sverige väntar på besked av Stefan Löfven i dag

Sveriges statsminister Stefan Löfven under en presskonferens om it-skandalen 24.7.2017.
Sveriges statsminister Stefan Löfven under en presskonferens om it-skandalen 24.7.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Stefan Löfven

I förmiddag klockan 11, finsk tid, väntas statsminister Stefan Löfven meddela hur regeringen bemöter den borgerliga oppositionens besked om misstroendeförklaring mot tre ministrar. Det är möjligt att regeringen avgår.

På onsdag förmiddag meddelade partiledarna för Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att de riktar ett misstroendevotum mot infrastrukturminister Anna Johansson, försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Anders Ygeman efter it-skandalen vid svenska transportstyrelsen.

Alliansledarna anser att hanteringen visar på allvarliga brister i ansvarstagande och i regeringskansliets informationshantering.

Alliansen i Sverige.
De borgerliga partiledarna i Alliansen. Alliansen i Sverige. Bild: TT / Lehtikuva Sverige,Anna Kinberg Batra,Annie Lööf,Alliansen,Jan Björklund,ebba bush thor

Sverigedemokraterna meddelade att de stödjer den borgerliga oppositionen i den här frågan och därmed finns det en majoritet i riksdagen för att fälla de tre socialdemokratiska ministrarna.

"Äventyrar Sveriges stabilitet"

Från socialdemokratiskt håll får oppositionens initiativ hård kritik. Bland andra Ingvar Carlsson, före detta socialdemokratisk statsminister, menar att Alliansen äventyrar Sveriges stabilitet.

– Det är klart att när du riktar misstroendevotum mot tre statsråd, då är det väldigt stort. Det är helt unikt i Sverige att man gör på det sättet. Då ska man ha väldigt bra på fötterna och ha en väldigt stor fråga och den bör vara ordentligt utredd. Och den är ju inte det. KU har inte börjat behandla den. Det är en väldigt märklig åtgärd, måste jag säga. Det är inte ansvarsfullt att agera på det sättet som oppositionen gör, sade Carlsson på onsdagen i en intervju till Dagens Nyheter.

– I ett läge när det är oroligt i världen, det är oroligt i Europa och Sverige är i behov av en viss stabilitet. Då äventyrar man den, sade Carlsson.

Åtminstone tre scenarier

Statsminister Stefan Löfven kan förekomma misstroendevotumet genom att byta ut de berörda ministrarna. Det anses dock ganska osannolikt att så kommer att ske.

Ett annat scenario är att regeringen avgår och ger riksdagens talman i uppdrag att hitta en ny regeringsbildare.

En tredje möjlighet är att Stefan Löfven utlyser nyval om riksdagen tvingar bort tre av hans tyngsta ministrar.

Det är inte alls klart om de borgerliga partierna har mycket att vinna på ett nyval i dagens läge.

Läs också