Hoppa till huvudinnehåll

Vad väljer du, Stefan Löfven?

Klockan 11.45 finsk tid ska statsminister Stefan Löfven berätta hur han tänker svara på oppositionens misstroendeförklaring mot tre ministrar i hans regering. Här är de möjliga scenarierna:

Regeringsombildning

Misstroendeförklaringen riktar sig mot tre ministrar, inte mot hela regeringen. Stefan Löfven skulle kunna byta ut de tre ministrarna på eget initiativ. Då skulle misstroendeomröstningen i riksdagen falla eftersom de aktuella ministrarna inte längre ingår i regeringen.

Det anses mindre sannolikt att Stefan Löfven snällt skulle vänta på att riksdagen ger foten åt tre av hans ministrar.

Samtidigt skulle det vara en politisk prestigeförlust att oppositionen bara genom att vifta med misstroendevapnet skulle kunna tvinga fram en i praktiken ganska stor regeringsombildning.

När det kommer till kritan kanske det rent av räcker med en ommöblering. Nån minister lämnar. Andra byter portfölj.

Men med en omgjord ministerlista kan Stefan Löfven fortsätta att regera Sverige till valet nästa år.

Löfven avgår

Stefan Löfven kan välja att säga: Inte så här. Jag går.

Flera ledande socialdemokrater har gått ut med sin irritation över att oppositionen nu bedriver ren maktpolitik.

Oppositionens misstroendeförklaring handlar om att visa handlingskraft och att utnyttja läget för att skada regeringen, inte om att försöka utreda vad som gick snett i it-skandalen på Transportstyrelsen och att förebygga liknande problem i framtiden.

Stefan Löfven har därför ett indignerat socialdemokratiskt parti bakom sig som skulle backa upp honom om han väljer att inte ta den här "krigsförklaringen" från oppositionen, som en regeringskälla citeras av oberoende socialdemokratiska Aftonbladet.

Om regeringen avgår ska i första hand en ny regering bildas utifrån den befintliga styrkefördelningen i Sveriges riksdag, det vill säga utifrån valresultatet från 2014.

Det kan väl leda till att nästa statsminister igen heter Stefan Löfven.

Nyval

Stefan Löfven kan också välja att avgå och utlysa nyval.

Flera ledande socialdemokrater har uttryckt sig gillande inför den tanken. Ur socialdemokraternas synvinkel. Då skulle svenska folket rösta om regerings förtroende i stället för den borgerliga oppositionen och Sverigedemokraterna om tre ministrars förtroende i riksdagen.

Då talar vi om ett ganska högt politiskt spel. Stefan Löfvens kalkyl är i så fall att oppositionen också blir beroende av ett passivt stöd av Sverigedemokraterna. De borgerliga partierna är splittrade i frågan om samarbete med Sverigedemokraterna. Det kortet skulle Socialdemokraterna spela ut till fullo.

Ett sådant politiskt inbördeskrig skulle kunna leda till en svag borgerlig regering som bara skulle sitta ett år till nästa ordinarie val. En sådan regering skulle ha svårt att hinna åstadkomma något vettigt och - enligt Socialdemokraternas kalkyl - kunna angripas för att ha skadat stabiliteten och skapat onödig oro.

Väljarna är med

En snabbgallup som Aftonbladet låtit göra visar att de svenska väljarna står bakom sina partier.

De borgerliga väljarna har länge tyckt att deras partier inte sätter åt regeringen tillräckligt hårt. De socialdemokratiska väljarna står bakom sin regering i upprördhet över oppositionens i deras ögon oproportionerliga misstroendeförklaring.

Intressant att notera är att en majoritet av de tillfrågade tycker att oppositionens misstroendeförklaring mot tre ministrar är riktig.

Det visar att svenskarna inte tar lätt på röran kring Transportstyrelsens it-upphandling och att regeringens strategi till en början, att försöka tiga och vänta på att den ska gå över, inte har fungerat.

Läs också