Hoppa till huvudinnehåll

Åbo regatta drog igång - första seglingen avbröts

En klassisk segelbår förtöjd vid en brygga.
En klassisk segelbår förtöjd vid en brygga. Bild: Yle/Tobias Bergman regattor,segelbåtar,Baltic Classic Masters

Åbo regatta drog igång på torsdag. Men det var för vindstilla på Erstan och den första kappseglingen avbröts.

- I princip har det ju gått bra men det var ingen vind och tävlingen avbröts efter ungefär sex timmars segling så det kändes lite obehagligt. Annars var det väldigt fint och soligt väder, men vi skulle ha behövt mera vind, säger Hasse Karlsson som med besättning deltar i regattan.

Åbo regatta är en av deltävlingarna i den nordiska cupen Baltic Classic Masters och samtidigt Finlands hundraårsregatta som Airisto segelsällskap ordnar. Baltic Classic Masters består av fyra deltävlingar i Stockholm, Sandhamn, Åbo och Helsingfors.

- Båten som vi tävlar med är byggd i mahogny år 1967. Det är egentligen den första moderna åttan i världen, alltså en båt som har separat köl och roder. Det är en fin och snabb båt, säger Karlsson.

En segelbåt påbörjar förtöjning vid en brygga.
En segelbåt påbörjar förtöjning vid en brygga. Bild: Yle/Tobias Bergman segelbåtar,Baltic Classic Masters

Joakim Håkans berättar att det var Airisto segelsällskaps kommodor Markus Blomqvist som tyckte att Åbo båtvarv skulle vara ett ypperligt ställe för att ordna regattan eftersom varvet också har varit byggnadsplast för en hel del av båtarna.

- Det är 17 båtar som deltar och det är helt okej för att vara första gången men vi försöker göra det här till en tradition och vi kommer säkert att se flera båtar i framtiden när folk får hör hur vi har haft det här.

En förtöjd segelbåt
En förtöjd segelbåt Bild: Yle/Tobias Bergman segelbåtar

Kriterierna för båtarna som deltar är att de ska vara byggda i trä före 1970.

Henrik Wilander deltar med besättning från Sverige och tycker att regattan har varit bra arrangerad hittills och tycker det är bra fart i klassikerseglingen.

-Det är alltid kul att ha något mål under semestern så vi brukar alltid delta i någon regatta. Båten vi tävlar med är en skärgårdskryssare byggd 1921. Vi köpte henne 1997 och vi har renoverat henne i 19 år. Vi sjösatte henne förra året.

Startlinjen är vid Viittakari i närheten av ön Stora bocken. Den som är ute på Erstan kan se båtarna där under hela dagen tills de kommer in för kvällen. Efter klockan 17 på torsdag till lördag borde de vara tillbaka för beundran på varvet.

Sex besättningsmän avnjuter champagne i en förtöjd segelbåt.
Humöret var på topp bland deltagarna trots den uteblivna vinden. Sex besättningsmän avnjuter champagne i en förtöjd segelbåt. Bild: Yle/Tobias Bergman regattor,Åbo båtvarv