Hoppa till huvudinnehåll

Frisbeegolf i toppklass – spelare från hela världen möts i Laustis i helgen

Man kastar frisbee.
Frisbeegolfbanan i Laustis. Man kastar frisbee. Bild: Yle/Fredrik Häggman discgolf,laustis

En aktiv frisbeegolfklubb och en svårspelad, välskött bana. Det är orsakerna till att Laustis får stå värd för den internationella toppturneringen Kyy Open som inleds idag.

Kyy Open är en del av EuroPro-touren, som är Europas mest prestigefyllda frisbeegolftour. Namnet till trots deltar spelare från länder som USA och Australien.

Den första internationella turneringen i Åbo arrangerades 2013, och frisbeegolfföreningen 7K som står bakom arrangemanget har dessutom ordnat det finska mästerskapet ifjol. Tävlingsledare Juho Rantalaiho ser två orsaker till att så stora turneringar kommer just till Laustis och Åbo.

- En orsak är att vi har en så aktiv klubb. Det behövs många aktiva, intresserade som gillar att organisera tävlingar. Dessutom har vi en bra och välskött bana, som hör till de svåraste i landet.

På vilket sätt?

- Svårigheten kommer från att det finns många långa och tajta skogsbanor med smala skogsöppningar.

Fler stortävlingar att vänta i Åbo

Eftersom Öppna europeiska mästerskapen ägde rum i Nokia bara en vecka tidigare finns flera fullblodsproffs från USA på plats.

- Tre av spelarna lever på frisbeegolfen. Det ska bli väldigt intressant att se hur de finska topparna kan mäta sig mot dem. Till exempel har vi Seppo Paju, som bor i Åbo och alltså spelar på sin hemmabana. Leo Piiranen, finsk mästare 2016, är en annan titelkandidat.

Kan man vänta sig fler stortävlingar i Åbo i framtiden?

- Jo, vi har funderat på vad som ska bli nästa steg. Det har pratats om en master-turnering, det vill säga den allra högsta tour-nivån, eller kanske ett europamästerskap. Det kan vara möjligt i framtiden.

Rantalaiho välkomnar allmänheten till turneringen och väntar sig en stor publik då turneringen avgörs på söndag. Det är gratis att följa med spelet som åskådare.

Juho Rantalaiho.
Juho Rantalaiho. Juho Rantalaiho. Bild: Yle/Fredrik Häggman juho rantalaiho

En kombination av nytta och nöje

En av de mer långväga gästerna är kanadensiskan Briana Ainsley, som tror på en hög placering.

- Jag har vilat några dar och önskar att det ska gå bättre nu än det har gjort på sista tiden. Jag vill åtminstone gå på plus pengamässigt. För det krävs minst sjunde plats och jag är rankad sexa.

Hon har nyligen skrivit under ett sponsoravtal, vilket gör det lättare för henne att delta i tävlingar runt om i världen.

- Jag är intresserad av att resa och då är det ju perfekt att jag kan kombinera resandet med så här många tävlingar. Före det här tävlade jag i Estland och Nokia och efteråt åker jag till Stockholm. Min bror tävlar på annat håll i Europa, så efter att jag har varit i Stockholm ska jag följa honom ett tag.

Ännu finns det inte många som kan leva på sporten, och bland dem som gör det är andelen kvinnor liten. 2015 låg andelen kvinnliga medlemmar i förbundet för professionella frisbeegolfspelare PDGA kring sju procent. Ainsley menar ändå att förutsättningarna för att göra det hon gör blir bättre hela tiden.

- Sporten blir mer och mer synlig för sponsorer och jag ser egentligen inte några hinder för hur stor den här sporten kan bli.

Ainsley har hunnit cykla runt i området och passar på att berömma dess naturskönhet. När det ordnas stortävlingar i Åbo nästa gång hör hon till dem som gärna deltar.

- Tävlingarna här håller hög standard, så ni har nog inte sett det sista av mig ännu. Om jag inte kommer tillbaka nästa år så blir det året efter.

Briana Ainsley
Briana Ainsley. Briana Ainsley Bild: Yle/Fredrik Häggman Briana Ainsley