Hoppa till huvudinnehåll

Kaj Kunnas: Hakuna matata strömmar starkt i mitt liv

Kaj Kunnas, nyhetsskolan
Kaj Kunnas mår bättre än någonsin. Kaj Kunnas, nyhetsskolan nyhetsskolan

Kaj Kunnas, tidigare sportjournalist, jobbade hela 27 år på Yle. Men efter att han drabbades av en hjärninfarkt lämnade han bolaget i mars 2017. Kaj berättar hur tacksam han är över livet efter sjukdomsanfallet och vilken musik som är betydelsefull för honom, både med koppling till privatlivet och det tidigare arbetslivet.

Låten Fields of Gold av Sting betyder mycket för Kaj Kunnas och den väcker många minnen. Kaj berättar att han själv fått vandra på "fields of gold" den senaste tiden. Efter en tung vår är livet bra och det finns många saker han är tacksam för.

Låten tar också honom tillbaka till arbetsåren på Yle. I minnet dyker det upp härliga stunder med fina arbetskamrater och sportrelaterade händelser.

- Under min sportredaktörskarriär har ändå de saker som varit lite sorgliga och vemodiga varit de som har satt de djupaste spåren, åtminstone i min själ.

Nog är jag fortfarande en sportredaktör i själ och hjärta.― Kaj Kunnas

Han kommer att tänka på Jani Sievinen, Finlands genom tiderna främsta simmare som vann många guldmedaljer men aldrig ett OS guld.

Kaj säger att det speciella med OS är du bara kan vinna en gång vart fjärde år. Trots att Sievinen var överlägsen och slog världsrekord så unnades han aldrig ett OS guld.

Kaj nämner också OS-finalen i hockey 2006 när Finland förlorade mot Sverige. Finland var det bästa laget, men förlorade ändå finalen.

I själ och hjärta känner Kaj sig ännu som en sportredaktör Bild: YLE vancouver 2010

Kaj säger att en del politiker i Finland, som tycker att de blir orättvist behandlade av media, mera borde tänka på hur det känns för en idrottare när hen förlorar. Det är orättvist, men det är därför idrott är evigt, säger Kaj.

- Nog är jag fortfarande en sportredaktör i själ och hjärta.

Språkentusiast

Utöver idrott ligger språk nära hjärtat för Kaj. En låt som han tycker tar fram det finska språkets bästa sidor är Eppu Normaalis Nyt reppu jupiset. Den har en lekfull sångtext och i allmänhet tycker han att det finska språket är väldigt lekfullt.

Med bara ett ord på finska kan man säga så mycket, vilket gör att Kaj tycker att det är lättare att på ett bra sätt referera sport på finska än på svenska.

- Jag är officiellt svenskspråkig och stolt sådan. Men mitt hjärta kan inte skilja mellan svenska och finska.

Kaj kan många språk men det harmar honom att det inte fanns “pakkovenäja” när han gick i skolan. Han vill gärna kunna många språk.

- Det finaste Finland har är tvåspråkigheten. Där klår vi till och med Sverige.

Det finaste Finland har är tvåspråkigheten. Där klår vi till och med Sverige.― Kaj Kunnas

Kaj blir som mest stolt över Finland när finskan och svenskan kan leva sida vid sida i till exempel musik, kultur och sport. Ett musikstycke som är ett bra exempel på det här är en version av Lasse Mårtenssons Stormskärs Maja där Maria Ylipää och Walteri Torikka sjunger på både svenska och finska, fast ingen av dem har svenska som modersmål. Det är bingo, enligt Kaj.

- I Finland har vi den felaktiga bilden att du kan ett språk bara om du behärskar det mycket bra. Men det är bara skräp, säger Kaj. Vi borde inte hindra oss själva från prata bara för att vi tror att det blir lite fel. Språkkunskaper är en inställning.

Det var inte Time to say goodbye

Låten Time To Say Goodbye med Sarah Brightman och Andrea Bocelli betyder mycket för Kaj.

- Det var så sjuttons skönt att det för ett år sen inte var dags att säga hejdå.

Enligt Kajs livssyn kan man lära sig någonting av allt som är nytt och annorlunda och det här kopplar han ihop med Vesa-Matti Loiris låt Kaiken nähnyt. Kaj tycker att låten har en otrolig kraft och karisma. Den handlar om att utan hat finns inte kärlek och utan svart finns inte vitt.

- Om man förstår det här kommer man lite närmare förståelsen på livet, säger Kaj.

Hakuna matata strömmar starkt i mitt liv och det är jag så tacksam för. Jag ser bara fields of gold överallt.― Kaj Kunnas

Efter hjärninfarkten har Kajs liv blivit nästan bättre än tidigare. Han säger att han såklart inte vill stiga någon på tårna eftersom sjukdomsanfall alltid är personliga, men själv fick han mycket lärdom av det. Det tackar han bland annat Finlands ypperliga sjukvård för.

- Nuförtiden harmar ingenting mera. Och många av de saker som blev och “påta” så stör inte mera på samma sätt, säger Kaj.

Därför har uttrycket och låten Hakuna matata från Lejonkungen fått en speciell betydelse för Kaj. Han säger att fast man inte vet vad det betyder öppnar sig allting när man hör låten och allting känns så lätt.

- Hakuna matata strömmar starkt i mitt liv och det är jag så tacksam för. Jag ser bara fields of gold överallt.

Lyssna på programmet med Kaj Kunnas genom att klicka på pilen:

.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje