Hoppa till huvudinnehåll

Kärnkraftsföretaget Rosatoms barnläger i full gång

Det ryska kärnkraftsbolaget Rosatoms logo.
Det ryska kärnkraftsbolaget Rosatoms logo. Bild: EPA/Maxim Shipenkov Rosatom

I onsdags inleddes ett barnläger i Kalajoki som arrangeras av det ryska kärnkraftsföretaget Rosatom.

Enligt Alexanderinstitutets forskningschef Markku Kangaspuro är det en fråga om PR.

Han säger att kärnkraftens popularitet sjunkit sedan olyckan i Fukushima 2011 och det är en av orsakerna till att företaget vill satsa på positiv PR.

"Hör till kulturen"

Rosatoms dotterbolag RAOS Voimas Finlandschef Alina Haapalainen-Kamenev säger att barnlägret är en del av företagets tillvägagångssätt i att erbjuda gratis lokala semesterupplevelser till barn.

– Företaget har under de senaste åren arrangerat läger i de länder där de håller på att bygga kärnkraftverk. Det är annars också en tradition i Ryssland att företagen ordnar läger för de anställdas barn, förklarar Haapalainen-Kamenev.

Valet att hålla lägret i just Kalajoki beror på bygget av Rosatoms kärnkraftverk i grannkommunen Pyhäjoki. Dessutom säger Haapalainen-Kamenev också att Kalajoki är en så vacker plats att det är naturligt att hålla lägret där.

Kommunens uppgift är att erbjuda faciliteterna, inte att ingripa i lägrets innehåll.― Kalajokis stadsdirektör Jukka Puoskari.

På årets läger deltar knappt 80 deltagare och 15 lägerledare. Deltagarna kommer från Ryssland, Slovakien, Finland, Tjeckien och Ungern.

"Ett läger bland många andra evenemang"

Barnlägret har väckt tankar om att företaget genom lägret vill sprida propaganda för kärnkraft.

Kalajokis kommunledning ser ändå inget problem med lägret. Stadsdirektör Jukka Puoskari beskriver misstankarna som överreaktioner. Han ser lägret som ett evenemang i mängden.

– Jag tycker det skulle vara väldigt gammalmodigt om kommunen skulle reglera vem som skulle få arrangera evenemang i Kalajoki och i vilket syfte, sa han och fortsatte:

– Det har varit roligt att följa med mediernas överreaktioner kring lägret. Å andra sidan förstår jag nog nyhetstorkan under sommaren.

Ursprunglig artikel av Marko Pinola, Yle.