Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea avfyrade robot mot Japan

Ett odaterat nordkoreanskt fotografi av en träffsäkrare typ av kortdistansmissiler som kan avfyras från rörliga avfyringsramper
Ett odaterat nordkoreanskt fotografi av en träffsäkrare typ av kortdistansmissiler som kan avfyras från rörliga avfyringsramper Bild: EPA/KCNA missiler,nordkorea

Nordkorea har avfyrat en missil som slog ned i vatten som hör till Japans ekonomiska zon.

Japans premiärminister Shinzo Abe har kallat till ett krismöte med det nationella säkerhetsrådet sedan Nordkorea avfyrat en robot som tros ha slagit ned i vattnet i landets ekonomiska zon.

- Vi kommer omedelbart att analysera informationen och göra vårt yttersta för att säkerställa det japanska folkets säkerhet, säger Abe enligt nyhetsbyrån AP.

Japans kabinettssekreterare Yoshihide Suga sade i ett tv-framträdande efter robottestet att landet inte tolererar Pyongyangs "återkommande provokationer". Han beskrev händelsen som ett uppenbart brott mot FN:s resolutioner.

Också Sydkorea och USA reagerar

Även i Sydkorea har president Moon Jae-In kallat till krismöte med det nationella säkerhetsrådet med anledning av uppskjutningen - som genomfördes i provinsen Chagang - skriver den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Roboten ska ha färdats i 45 minuter innan den slog ned. Det finns inga rapporter om skador.

Även USA:s försvarshögkvarter Pentagon har registrerat uppskjutningen av vad som tros vara en ballistisk robot.

Den 4 juli genomförde Nordkorea för första gången ett lyckat test av en interkontinental robot - en robot som, enligt amerikanska analytiker, hade kunnat nå Alaska.

Text: FNB-TT-Filip Norman

Läs också