Hoppa till huvudinnehåll

Påkörning i Helsingfors - en död och flera skadade

Bild på olycksplatsen från Annegatan mot korsningen vid Lönnrotsgatan.
Bild på olycksplatsen fotat från Annegatan mot Lönnrotsgatan. Bild på olycksplatsen från Annegatan mot korsningen vid Lönnrotsgatan. Bild: Lehtikuva Helsingfors,olycka

På fredag kväll körde en misstänkt rattfyllerist över fotgängare i centrum av Helsingfors. En person har omkommit och fyra har förts till sjukhus.

De fyra personerna som förts till sjukhus har lindriga skador.

Till en början kom uppgifter om att olyckan skedde i korsningen mellan Annegatan och Lönnrotsgatan, men under fredagskvällen klarnade det att fordonet körde in i fotgängare i korsningen mellan Mannerheimvägen och Lönnrotsgatan, vilket ligger två kvarter längre österut.

Det är fortfarande oklart om alla skador skedde i korsningen mellan Mannerheimvägen ovh Lönnrotsgatan, eller om någon skadades vid Annegatans korsning. Polisen utreder händelseförloppet bland annat med hjälp av bilder från övervakningskameror och genom att höra vittnen.

Fordonets chaufför är gripen. Polisen bekräftar för Yle Nyheter att mannen misstänks för rattfylleri och att han greps i närheten av bilen. Brottsrubriceringarna för incidenten klarnar senare.

Mannen fördes till häktet efter att ha gett ett blodprov. Den misstänkte är en finländsk man i femtioårsåldern.

Enligt bilder från övervakningskameror kom gärningsmannen i hög hastighet från Mannerheimvägen mot korsningen där olyckan sedan skedde.

Polisen har inte kunnat höra gärningsmannen på grund av hans instabila tillstånd. Polisen meddelar ändå att det inte finns några som helst indikationer på att händelsen skulle vara ett terrordåd eller ha politiska motiv.

Olycksplatsen i Helsingfors 28.7.2017.
Olycksplatsen i Helsingfors 28.7.2017. Bild: Lehtikuva olyckor,Helsingfors

Personen som omkom i olyckan var en finländsk kvinna.

Artikeln uppdaterades kl. 23.20 med information om vilken korsning det handlade om.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes