Hoppa till huvudinnehåll

Putin och Niinistö i Nyslott - två gamla rävar möts igen

Putin och Niinistö i Nyslott.
Putin och Niinistö i Nyslott. Bild: Sputnik / Lehtikuva president,politik,Vladimir Putin,Sauli Niinistö,presidenter,Ryssland,Finland

Då presidenterna Sauli Niinistö och Vladimir Putin träffades i Punkaharju och Nyslott på torsdagen var det som att se två lite ärrade silverrävar mötas.

President Niinistö, solbränd och med grånande lockar, och president Putin, märkbart blekare och mer tunnhårig, båda i mörka kostymer och slipsar mönstrade i blått, och på något sätt i takt med varandra.

Båda vet hur man tar sin plats, vad man säger och inte säger, bägge har ett kroppsspråk som utstrålar auktoritet och mandat.

Både i Finland och Ryssland hålls presidentval 2018. Både Niinistö och Putin åtnjuter en stor personlig popularitet i respektive land. Niinistö har meddelat att han ställer upp som kandidat, medan Putin ännu har låtit vänta på sitt offentliga besked, men nog antas vilja fortsätta.

Putin och Niinistö i Punkaharju.
Putin och Niinistö i Punkaharju. Bild: Lehtikuva politik,Vladimir Putin,Sauli Niinistö,presidenter

Arbetsmötet i Nyslott var ett exempel på tillställningar där det som blir osagt är lika intressant som det som blir sagt.

Det som sades var dels ömsesidiga artighetsbetygelser.

Republikens president Sauli Niinistö uppskattade president Putins besök, Putin var tacksam över gästfriheten och möjligheten att komma under jubileumsåret, samt uppskattade den vänlighet många finländare har visat honom under besöket. Han vinkade skojfriskt till det finska folket via tv-kamerorna på plats.

Däremot underlät president Putin att gratulera Finland med några större åthävor.

I och för sig hinner han ännu göra det innan den 6 december, men till exempel Hanna Smith, forskardoktor vid Alexanderinstitutet, påpekade att Rysslands president här försatt ett tillfälle att skaffa sig goodwill bland finländarna.

Hoppas på ökad rysk turism

Presidenterna valde att lyfta fram sådant man är överens om, till exempel ekonomiska frågor, där bägge gärna ser en utveckling och gläds åt ökad turism.

I Nyslott, där presidenterna senare på kvällen gick på opera, hoppas man att gränsövergången vid Parikkala- Syvänoro skulle öppnas för internationell trafik. I nuläget kommer det 100 000 ryska turister till Nyslott årligen, men man hoppas på mer.

Det är i de här trakterna man hellre skulle läsa ryska än svenska i skolan - en medelålders dam tittar vänligt på mig och förklarar att den sista svenskspråkiga Nyslottbon visst dog för några år sen.

Men på mikroplanet ser det annorlunda ut än på en presskonferens mellan två presidenter.

På lokal nivå finns det de som är oroade över att Ryssland numera lägger sig i allt, närsamarbetet i regionen löper knackigare än förr.

Till exempel biståndsorganisationer som Karjalan Apu ry kan inte längre föra livsmedel och förnödenheter till barnhem i Karelen lika lätt som tidigare.

"Ett erbjudande man inte kan motstå"

Miljöfrågorna både i Östersjön och Arktis var på tapeten, i korridorerna skymtade även miljöminister Kimmo Tiilikainen förbi.

Miljöfrågorna har överlag stigit i rang, så både Putin och Niinistö var belåtna med det nya vattenreningsverket i Kaliningrad.

Niinistö presenterade också förslag under devisen "ett erbjudande man inte kan säga nej till", som handlar om att begränsa sotutsläpp i samband med oljeutvinning i Arktis.

Det här hade Putin redan själv talat sig varm för då presidenterna senast träffades i Archangelsk, så det föll förstås i god jord.

Omsorgen om miljön är ett område där man i dag tryggt kan mötas. I andra frågor är det knivigare - Ukrainakrisen är inte närmare någon lösning, till exempel.

Niinistö skulle också ha velat diskutera nedrustning - men det hann man inte med.

Östersjön i fokus

Östersjön har på kort tid hamnat i fokus för en hel del militär övningsaktivitet, och Putin sa att han gärna talar om förhöjd säkerhet i Östersjön med den som vill.

Den rysk-kinesiska krigsövningen i Östersjön pågår som bäst. I september går Zapad 2017 av stapeln, en gemensam krigsövning för Ryssland och Vitryssland, liksom Aurora, som leds av Sverige men där också Finland och USA deltar.

Den ryska atomubåten Dmitrij Donskoj passerar Danmark.
Den ryska atomubåten Dmitrij Donskoj passerar Danmark. Den ryska atomubåten Dmitrij Donskoj passerar Danmark. Bild: AFP / Lehtikuva Rysslands flotta,ubåtar,stridsfartyg,TK-208 Dmitrij Donskoj,ubåt

Det handlar inte om att bygga block eller vapenskramla i onödan, försäkrade presidenterna.

Samarbetet mellan Kina och Ryssland är en garant för säkerheten globalt, sa Putin.

Så länge vi lever i en värld där det finns militärer, så övar de nog, sa Niinistö.

Putin: Sanktionerna hysterisk russofobi

Intrycket blev att presidenterna anser relationen vara rätt oproblematisk, så här grannar emellan. Bägge uppskattar den kontinuerliga dialogen och försöken att förstå varandra.

Det mest oväntade inslaget stod det amerikanska mediebolaget CNN för.

Med patos undrade reportern om Putin i sitt arbetsrum i Kreml beklagar att Donald Trump blev vald till USA:s president, i skenet av de försämrade relationerna mellan USA och Ryssland.

Niinistö fick frågan hur det är för Finland att balansera mellan USA och Ryssland.

Putin svarade inte oväntat att det är amerikanernas sak vem de väljer till president, att sanktionerna som har röstats igenom i representanthuset beror på hysterisk russofobi, samt att det är beklagligt att relationerna är dåliga eftersom så mycket mer kunde göras till exempel i kampen mot terrorismen medelst konstruktivt samarbete.

Putin och Niinistö i Nyslott.
Putin och Niinistö i Nyslott. Bild: AFP / Lehtikuva politik,Vladimir Putin,Sauli Niinistö,presidenter,diplomati

Därefter visade Niinistö vem som är värd. Han noterade inledningsvis att det amerikanska mediebolaget hade fått dubbelt så många frågor som någon annan och fortsatte med att konstatera att Finland inte alls balanserar mellan USA och Ryssland, utan bygger goda grannrelationer, samt goda relationer till EU och USA på ett sätt som fler kunde ta modell av.

Sedan vände sig Niinistö till Putin, höjde kännspakt på ena ögonbrynet och sa att han inte helt håller med om Putins tolkning.

Upprinnelsen till de amerikanska sanktionerna var ju misstankarna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, påminde Niinistö. Men sanktionerna kan också få konsekvenser för andra länder, så därför är EU aktivt, fortsatte han.

Däremot håller jag med om president Putins önskan att folk ska försöka förstå varandra bättre, sa Niinistö och avslutade presskonferensen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes